PRK

Menteri sangkal syarat permit dikenakan pada pertengahan kempen PRK

MENTERI di Jabatan Perdana Menteri Datuk Liew Vui Keong menyangkal dakwaan bahawa Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengenakan syarat perlu mendapatkan permit untuk program tinjauan mesra pada pertengahan kempen bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Tanjung Piai.

Katanya, SPR telah menetapkan syarat itu sebelum kempen bermula.

Untuk menjustifikasikan kenyataannya, beliau berkata 42 permit bagi tinjauan mesra diluluskan Polis Diraja Malaysia (PDRM) pada hari penamaan calon itu sendiri pada 2 Nov.

Juga pada hari itu, SPR telah mengadakan mesyuarat dengan semua ejen dan wakil calon berhubung perkara itu, katanya pada sesi Waktu Pertanyaan-Pertanyaan Menteri di Dewan Rakyat hari ini..

Liew menjawab soalan tambahan Datuk Seri Azalina Othman Said (BN-Pengerang) yang mahukan penjelasan sama ada arahan supaya calon perlu mendapatkan permit bagi mengadakan tinjauan mesra dibuat secara malafide (niat jahat) kerana dimaklumkan pada pertengahan kempen.


Menteri itu juga berkata semua calon parti telah dimaklumkan untuk menyatakan jenis program ataupun aktiviti secara jelas di ruangan borang permohonan permit kempen pilihan raya yang disediakan pihak polis.- BERNAMA

(Visited 27 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button