Politik

Mahathir malu sebut nama Najib, beliau tidak seperti bapanya

PETALING JAYA: Dr Mahathir Mohamad melancarkan serangan terhadap Najib Razak dalam satu lagi surat kepada pengundi Johor menjelang pilihan raya negeri.

Dalam surat keduanya, Mahathir berkata beliau berasa malu kerana terpaksa berulang kali menyebut Najib, menggelarnya sebagai “menghina negara, bangsa dan agamanya”.

“Malangnya, dia tidak mempunyai sebarang perasaan malu malah mendakwa menjadi mangsa orang lain.

“Beliau berharap rakyat Malaysia akan percaya bahawa beliau telah menjadi mangsa oleh saya dan musuh politiknya,” katanya.

Beliau berkata Najib “tidak seperti bapanya”, Abdul Razak Hussein, perdana menteri kedua negara.

“Tun Razak adalah seorang nasionalis berprinsip yang berjuang untuk rakyat, sedangkan Najib mencuri kekayaan negara dengan bantuan Jho Low,” kata Mahathir.

Perdana menteri dua kali itu berkata beliau tidak mempunyai sebarang dendam peribadi terhadap Najib, dan menambah bahawa walaupun abang Najib, Nazir Razak, telah mendekatinya semasa skandal 1MDB untuk meminta beliau memastikan tindakan diambil terhadap mereka yang bertanggungjawab atas kerugian berbilion-bilion.

“Saya akan terus bersuara menentang beliau atau sesiapa sahaja yang cuba memusnahkan negara dan menipu rakyat,” katanya.

Dalam surat pertama Mahathir kepada pengundi Johor, beliau berkata keputusan untuk mengadakan pilihan raya mengejut di negeri itu adalah langkah terbaru “kluster mahkamah dan kleptokrat Umno” untuk mengukuhkan kedudukan mereka sebelum pilihan raya umum ke-15 (PRU15).

Johor akan keluar mengundi pada 12 Mac, dengan pengundian awal pada 8 Mac. Pencalonan ditetapkan pada 26 Feb.

 

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button