Politik

Muhyiddin mungkin langgar undang-undang kerahsiaan, kata Umno

PETALING JAYA: Sebuah bahagian Umno telah membuat laporan polis terhadap Muhyiddin Yassin, dengan mengatakan beliau mungkin melanggar undang-undang apabila mendakwa negara mengalami masalah kewangan.

Sayap pemuda Umno bahagian Parit Sulong berkata maklumat mengenai status kewangan negara dilindungi di bawah Akta Rahsia Rasmi 1972 dan oleh itu adalah sulit.

“Presiden Bersatu bukan ahli Kabinet mahupun perdana menteri lagi. Dia tidak berhak memiliki sebarang maklumat mengenai negara yang diklasifikasikan sebagai sulit.

“Apa yang dikatakan oleh Muhyiddin nampaknya bercanggah dengan undang-undang mengenai dokumen rasmi negara, yang tertakluk kepada Akta Rahsia Rasmi 1972,” katanya dalam satu kenyataan malam tadi.

Bahagian itu menggesa siasatan dimulakan di bawah OSA untuk menyiasat kesahihan tuntutan bekas perdana menteri itu atau jika kesalahan di bawah undang-undang kerahsiaan telah dilakukan.


Dilaporkan semalam bahawa Muhyiddin mendakwa negara menghadapi masalah kewangan yang jauh lebih serius daripada apa yang diumumkan kerajaan persekutuan pimpinan Umno.

Muhyiddin juga mendakwa Barisan Nasional (BN) yang “perniagaan seperti biasa” tidak akan dapat menjamin masa depan negara seperti Vietnam dan Indonesia yang sedang melompat ke atas dalam pembangunan ekonomi.

Menjelang pilihan raya negeri Johor pada 12 Mac, Muhyiddin berkata rakyat Johor mesti memikirkan tentang kewangan negara dan prospek BN mendapatkan semula wang persekutuan.

“Pada 17 Feb, saya meminta laporan daripada menteri kewangan Tengku Zafrul Aziz. Suatu hari nanti, saya akan mendedahkan keadaan kewangan negara kita. Saya pernah berada di sana (sebagai perdana menteri).

“Berapa lama lagi kita boleh mengekalkan perkara ini? Adakah hasil tahunan kita cukup untuk membayar gaji dan untuk tujuan pembangunan? Adakah cukup untuk membayar pencen, yang besar?

“Saya tahu kewangan negara tidak begitu cerah seperti yang digambarkan. Itu cabaran terbesar di peringkat kebangsaan,” katanya.

 

(Visited 151 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button