Sukan

Lee Zii Jia tinggalkan skuad kebangsaan

KUALA LUMPUR: Presiden Persatuan Badminton Malaysia (BAM) Tan Sri Norza Zakaria mengesahkan pada Rabu bahawa pemain nombor 7 dunia Lee Zii Jia meninggal skuad kebangsaan minggu lepas (11 Jan).

Bercakap kepada wartawan selepas majlis penyerahan bendera Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing 2022 kepada kontinjen Malaysia, Norza, yang juga presiden Majlis Olimpik Malaysia (MOM), berkata: “Pertama sekali, saya ingin mengesahkan bahawa Zii Jia telah meletakan jawatannya, pada 11 Jan. Selepas itu, kami telah mengadakan beberapa siri mesyuarat.

“Zii Jia dan kakaknya (Lee Zii Yii) berjumpa dengan saya, kemudian mereka berjumpa Datuk Kenny Goh (Setiausaha Agung BAM), dan kami cuba memujuknya untuk kekal. Ini kerana kami menjaga dan menyokongnya sejak dia berumur 13 tahun.

“Selepas sejauh ini, kami tidak mahu kehilangannya. Kami mahu membawanya ke peringkat seterusnya seperti yang kami lakukan dengan Lee Chong Wei, tetapi Zii Jia telah menjelaskan bahawa dia bukan Chong Wei, dan dia tidak boleh mengendalikannya dalam tekanan. Dia mahu mencapai sesuatu dengan sendiri dan dalam ruang sendiri.

“Kami menghormati pandangan semua orang tetapi kami adalah sebuah institut, jadi saya memanggil mesyuarat majlis pada 17 Jan untuk mendengar daripada ahli kerana dia adalah aset utama kami, dan kami tidak mahu menjejaskan masa depannya.

“Selepas mendengar pihaknya, majlis telah memutuskan, dan kami telah memberikan mandat kepada timbalan presiden kami Datuk Seri Jahaberdeen Yunoos untuk membuat pengumuman rasmi pada hari Jumaat, jam 4 petang.”

Ia masih belum dapat dilihat sama ada Zii Jia akan dikenakan penalti kerana meninggalkan skuad kebangsaan lebih awal atau akan dikenakan bayaran pampasan, jika dia memutuskan untuk meneruskan kerjayanya sebagai seorang profesional.

 

(Visited 342 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button