Sukan

PM digesa campur tangan penggantungan Zii Jia sertai skuad kebangsaan

Lim Guan Eng menggesa Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob digesa campur tangan dan menarik balik larangan dua tahun yang dikenakan ke atas pemain badminton lelaki terkemuka Malaysia Lee Zii Jia dan pemain badminton wanita Goh Jin Wei daripada pertandingan antarabangsa oleh Persatuan Badminton Malaysia (BAM).

Pemimpin DAP itu berkata larangan sedemikian telah mendapat kecaman antarabangsa yang meluas daripada pemain badminton asing terkemuka di seluruh dunia dengan kata-kata seperti “bencana besar”, “salah” dan “gila”.

”Layanan buruk terhadap atlet terkemuka negara termasuklah persaraan “paksa” juara dunia terjun wanita Malaysia Cheong Jun Hoong selepas kontraknya sebagai atlet sepenuh masa dengan Majlis Sukan Negara (MSN) tidak diperbaharui. Pemain skuasy wanita terbaik Malaysia, Low Wee Wern, juga telah digugurkan daripada Program Podium oleh MSN ketika sedang pulih daripada kecederaan.

“Kegagalan Menteri Belia dan Sukan Ahmad Faizal bin Azumu untuk melindungi atlet sukan kita hanya menyerlahkan ketidakcekapan kerajaan yang sangat berbeza dengan kejayaan kerajaan Singapura menarik pemain terkemuka Malaysia untuk bermain untuk mereka.

“Jika Ahmad tidak dapat menjalankan tugasnya dengan baik, lebih baik beliau meletakkan jawatan daripada mengorbankan atlet kita yang telah bekerja keras untuk mengharumkan nama negara berbanding Ahmad,” katanya.

(Visited 103 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button