Nasional

Kapasiti pusat vaksinasi WTCKL ditingkatkan

Kapasiti di Pusat Vaksinasi Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur (WTCKL) untuk vaksin AstraZeneca telah ditingkatkan menjadi 8,100 dos sehari mulai hari ini, menjadikannya pusat vaksinasi skala terbesar di negara ini .

Ketua Pegawai Eksekutif ProtectHealth Corporation Sdn Bhd (ProtectHealth) Dr Anas Alam Faizi mengatakan sebelum ini, kapasiti PPV hanya mampu menguruskan sekitar 2,400 dos sehari.

Katanya selain PPV WTCKL, kapasiti PPV Universiti Malaya (UM) dan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) untuk vaksin yang sama juga telah meningkat dari 900 hingga 1,300 dos sehari.

“Peningkatan kapasiti di PPV dapat melancarkan lagi proses vaksinasi AstraZeneca dan sejumlah 8,100 janji dijadualkan berlangsung esok (hari ini) di sini (WTCKL).

“Temujanji pertama adalah pada pukul 9 pagi dan suntikan terakhir dijangka pada pukul 8.30 malam. Untuk melancarkan lagi proses, kami juga telah menyediakan laluan khas untuk individu kurang upaya, ”katanya ketika dihubungi Bernama malam tadi.


Dr Anas mengatakan, seramai 500 petugas kesihatan, petugas bukan kesihatan dan sukarelawan juga siap untuk membantu pelaksanaan vaksinasi di WTCKL, dan mengingatkan mereka yang mempunyai janji harus tepat waktu.

Dalam perkembangan berkaitan, katanya, vaksin AstraZeneca PPV keempat, Pusat Konvensyen Ideal Shah Alam (IDCC) dijadualkan mula beroperasi pada 24 Mei dengan kapasiti 3,000 dos sehari.

Pada 2 Mei, kerajaan membuka tempahan pilihan untuk vaksin AstraZeneca Covid-19 untuk individu yang layak dan juga yang berumur 18 tahun ke atas. Program vaksinasi untuk pemohon sukarela bermula pada 5 Mei.

ProtectHealth, anak syarikat ProtectHealth Malaysia yang ditubuhkan di bawah Kementerian Kesihatan telah dilantik sebagai pelaksana untuk penyertaan pengamal perubatan swasta dalam Program Imunisasi Nasional Covid-19.

(Visited 154 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button