Sukan

KAFA akan selesaikan hutang kepada pemain sebelum 31 Jan ini

PERSATUAN Bola Sepak Kelantan (KAFA) akan menyelesaikan tunggakan hutang yang melibatkan pemain, pegawai dan jurulatih pasukan Kelantan sebelum 31 Jan ini.

Setiausaha Agungnya Husin Deraman berkata pihaknya sudah menjelaskan tunggakan hutang itu sebanyak RM2 juta kepada sebahagian daripada 19 pemain termasuk pegawai dan jurulatih berkenaan.

“Baki tunggakan hutang itu akan diselesaikan secepat mungkin bagi mengelakkan kami dikenakan pemotongan mata.

Tunggakan itu merupakan hutang yang gagal dijelaskan sejak 2016 merangkumi bekas pemain, jurulatih dan pegawai selain hutang terhadap Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) dan lain-lain,” katanya ketika dihubungi Bernama di sini, hari ini.

Sebelum ini, akhbar melaporkan Kelantan, Melaka dan PDRM bakal berdepan dengan hukuman pemotongan mata jika gagal melunaskan tunggakan hutang pemain dan pegawai pasukan sebelum 31 Jan ini.

Husin berkata pihaknya sedang berusaha sebaik mungkin untuk menyelesaikan semua masalah berkaitan hutang bagi mengelak pasukan Kelantan dikenakan pemotongan mata.

“Dalam hal ini kami tidak lepas tangan sebaliknya meneruskan usaha walaupun berdepan dengan pelbagai bebanan dan cuba menyelesaikan dengan tolak ansur semua pihak secara ansuran.

Kami telah mengadakan rundingan dengan semua bekas pemain serta jurulatih yang terlibat dengan isu tunggakan hutang itu agar ia memberi hasil yang positif kepada dua-dua belah pihak,” katanya.

Kelantan pernah dikenakan hukuman pemotongan tiga mata oleh Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) sehingga memberi kesan kepada kedudukan pasukan dalam carta Liga Premier musim lepas kerana gagal menjelaskan tuntutan pembayaran gaji tertunggak dan pampasan kontrak bekas Pengarah Teknikal KAFA, Alfredo Carlos Gonzalez. – BERNAMA

(Visited 127 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button