EkonomiLuar Negara

Elon Musk tangguh perjanjian beli Twitter buat sementara waktu

BILIONAIRE Elon Musk berkata pada hari Jumaat dia menggantung sementara perjanjiannya yang dinanti-nantikan untuk membeli Twitter, menyebabkan saham dalam gergasi media sosial itu jatuh.

“Perjanjian Twitter ditangguhkan buat sementara waktu menunggu butiran yang menyokong pengiraan bahawa akaun spam/palsu sememangnya mewakili kurang daripada lima peratus pengguna,” tulisnya di Twitter.

Musk, orang terkaya di dunia dan pengasas pembuat kereta Tesla, telah menjadikan pembasmian akaun spam dan bot sebagai salah satu daripada cadangan pengambilalihan Twitter bernilai AS$44 bilion.

Apabila perjanjian itu diumumkan pada akhir April, dia berkata dia mahu menjadikan Twitter “lebih baik daripada sebelumnya” dengan “menewaskan bot spam dan mengesahkan semua manusia”.

Tetapi potensi pengawasannya terhadap platform media sosial telah melanda beberapa kali sejak itu.


Pada hari Rabu, Musk berkata beliau akan terbuka untuk menarik balik larangan ke atas bekas presiden Donald Trump yang dikenakan selepas serangan ke atas Capitol AS pada 6 Januari 2021.

Kumpulan aktivis telah menyeru pengiklan untuk memboikot platform jika Musk membuka pintu kepada siaran yang kesat dan salah maklumat.

(Visited 126 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button