Luar Negara

Peluang belajar percuma di Universiti Harvard melalui talian

UNIVERSITI terkemuka di dunia Harvard membuka kelas pengajian secara percuma di dalam talian.

Harvard menawarkan 67 kursus berkenaan untuk tempoh pendemik korona virus ini.

Antara kursus yang ditawarkan adalah di dalam bidang  teknologi maklumat iaitu pengaturcaraan permainan.

Kursus berkenaan berlangsung selama 12 minggu dan para pelajar perlu memberi komitmen masa enam hingga sembilan jam seminggu.

Penerangan kursus
Dalam usaha untuk memahami bagaimana permainan video itu sendiri dilaksanakan, anda akan meneroka reka bentuk permainan kanak-kanak seperti: Super Mario Bros, Pong, Flappy Bird, Breakout, Match 3, Legend of Zelda, Angry Birds, Pokémon, Helikopter 3D Permainan, Gumpalan, dan Portal.


Melalui kuliah dan kerja tangan, kursus ini meneroka prinsip grafik 2D dan 3D, animasi, bunyi, dan pengesanan perlanggaran menggunakan rangka seperti Unity dan LÖVE 2D, serta bahasa seperti Lua dan C #. Dengan kelas, anda akan memprogram beberapa permainan anda sendiri dan mendapat pemahaman yang mendalam tentang asas-asas reka bentuk dan pembangunan permainan.

Turut ditawarkan ialah pengajian mekanikal berkaitan Pengudaraan Mekanikal untuk COVID-19.

Penerangan kursus
Kursus di Harvard ini akan membantu mempersiapkan doktor hospital bukan ICU berlesen untuk membantu operasi ventilator.

Memandangkan semakin banyak pesakit yang mengikat COVID-19 dan membangunkan radang paru-paru, sistem perubatan itu, dan akan terus menjadi, amat memerlukan profesional perubatan berlesen yang boleh membantu dalam operasi ventilator mekanikal.

Kursus ini memberikan maklumat umum mengenai pengudaraan mekanikal.

Ia bertujuan untuk profesional perubatan berlesen. Keperluan pesakit dan pengaturan penjagaan klinikal berbeza-beza, dan maklumat yang diberikan tidak dimaksudkan sebagai nasihat perubatan, diagnostik atau rawatan.

Ventilator harus digunakan di bawah pengawasan profesional perubatan berlesen yang berkelayakan.

Rujuk arahan pengeluar untuk peranti tertentu yang anda gunakan dan lembaran maklumat produk untuk sebarang ubat yang diberikan. Subjek ini adalah rumit dan berkembang.

Penulis dan penyedia kursus ini tidak menjamin bahawa maklumat yang diberikan adalah tepat dalam segala hal atau lengkap, dan menangguhkan tanggungjawab untuk penggunaan dan pemakaian maklumat tersebut.

KLIK pautan ini  untuk maklumat lanjut pengajian di Harvard:

https://bit.ly/2wEvNkA

BACA JUGA:

 

 

(Visited 228 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button