Sukan

Agong ucap takziah atas pemergian lagenda bola sepak dunia, Maradona

Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah hari ini menzahirkan rasa takziah dan dukacita atas pemergian legenda bola sepak, Diego Armando Maradona akibat serangan jantung di rumahnya, di Argentina, pada Rabu.

Istana Negara dalam satu kenyataan berkata, Seri Paduka Baginda kali terakhir bertemu dengan pemain bola sepak berbakat di Zurich semasa Anugerah Bola Sepak Terbaik FIFA pada tahun 2017 dan terpesona dengan karisma, keperibadian yang suka bersenang-senang, dan rasa humor.

“Kecintaan dan kesungguhan Yang Mulia terhadap bola sepak dan penglibatan dalam permainan yang indah, di Malaysia dan di seluruh dunia, mempunyai persamaan dengan Maradona dan mereka bercakap panjang lebar mengenai cinta mereka terhadap sukan ini.

“Pertemuan ini adalah kenangan berharga bagi Yang Mulia dan Diego Maradona akan sentiasa kekal sebagai pemain bola sepak kesayangan Baginda dan akan sangat dirindui,” kata kenyataan itu.

Jelas kenyataan itu lagi, Maradona, kerana dia sangat dikenali oleh peminat di seluruh duniasalah satu pemain bola sepak terbaik sepanjang masa dan merupakan kapten inspirasi di sebalik kejayaan Piala Dunia 1986 Argentina.

“Dia juga merupakan tokoh terkenal di Boca Juniors, Barcelona dan kelab Itali Napoli, yang dia pimpin dalam dua gelaran Serie A pada akhir 1980-an.

“Secara kebetulan, pada tahun 1982 di Stadium Merdeka, ikon itu adalah sebahagian daripada pasukan Boca Juniors yang bermain persahabatan menentang pasukan Selangor yang menampilkan legenda Malaysia sendiri termasuk Datuk R. Arumugam, Datuk Mokhtar Dahari, Datuk Santokh Singh dan Datuk Soh Chin Aun,” ujarnya.

Tambahnya, Baginda memberi penghormatan kepada legenda bola sepak ini bukan hanya kerana bakat semata-mata tetapi sebagai seorang yang berwawasan di lapangan, meninggalkan warisan yang mengagumkan dan akan dikenang oleh generasi akan datang di seluruh dunia. -SM

(Visited 238 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button