Berita

Yusoff disoal selama tujuh jam di Bukit Aman

KUALA LUMPUR: Muhammed Yusoff Rawther, yang mendakwa dia telah diserang secara seksual oleh presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, telah meninggalkan Bukit Aman selepas disoal selama lebih daripada tujuh jam.

Bercakap kepada pemberita, Yusoff menuntut agar orang yang bukan sebahagian daripada keluarganya tidak terlibat.

“Tok saudara ini adalah orang yang saya jumpai setahun sekali semasa Hari Raya dan tiba-tiba, dia seorang pakar dalam hidup saya.

“Ia menghairankan tetapi keluarga saya telah mengeluarkan kenyataan tentang perkara itu,” katanya.

Tok saudara, Mohideen Abdul Kader, percaya Yusoff sedang dimanipulasi oleh ahli-ahli politik tertentu untuk memenuhi kepentingan mereka.

Dia mendakwa bahawa tiada ahli keluarga termasuk mereka yang rapat dengan Yusoff diberitahu mengenai apa yang berlaku.

Peguam Yusoff, Datuk Haniff Khatri Abdulla, berkata mereka mengetahui beberapa individu yang mendakwa sebagai ahli keluarga, membuat komen yang melulu.

“Setakat ini, tidak ada ancaman kepada keselamatan pelanggan saya, tetapi kita masih perlu berhati-hati,” katanya.

Apabila ditanya, Haniff berkata Yusoff telah memaklumkan kepada polis dengan panjang lebar tentang mengapa terdapat kelewatan dalam membuat laporan polis.

“Saya tidak bebas untuk mendedahkannya kepada orang ramai hari ini kerana ia adalah sebahagian daripada kenyataan yang diberikannya kepada polis.

“Dia mahu keadilan dan polis menyiasat perkara itu. Sudah tentu, jika apa yang dikatakannya benar dan insiden itu berlaku, maka dia mengharapkan pihak polis mengambil tindakan sewajarnya dengan mengesyorkan apa yang perlu disyorkan kepada Peguam Negara.

“Sebaliknya, dia bukan seorang budak lelaki dan dia memahami bahawa jika dia keluar dengan pembohongan, maka dia juga akan membayar harga,” kata Haniff.

Beliau berkata pihak polis telah memberitahu mereka bahawa mereka telah membuka siasatan di bawah Seksyen 354 Kanun Keseksaan kerana serangan atau tindak laku jenayah kepada seseorang.

Pada hari Sabtu (7 Dis), Yusoff membuat laporan yang menyeru polis untuk menyiasat deklarasi berkanunnya.

Yusoff, bekas anggota staf Anwar, membuat laporan di ibu pejabat polis daerah Sentul.

Dia mendakwa dalam laporannya bahawa insiden itu berlaku di kediaman Anwar di Segambut pada 2 Okt tahun lepas.

Beliau juga mendakwa bimbang tentang keselamatannya dan merasa terancam oleh beberapa pihak selepas mengadakan sidang akhbar berhubung isu itu pada Rabu (4 Disember).

Yusoff juga membuat kenyataan bersumpah bahawa dia telah diserang secara seksual oleh presiden PKR pada 2 Oktober tahun lalu, namun perkara itu ditolak oleh Anwar, yang mendakwa beliau berkempen di pilihan raya kecil Port Dickson pada hari itu.

(Visited 44 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.
Back to top button