Hiburan

“To’ki yang buang isteri, anak-anak” – Noor Hidayah

Jangan tuduh anak-anak dari bekas isteri pertama mengabaikan ayah mereka

“APA yang ayah (To’ki) rasa dan hadap sekarang, itulah yang kami rasa masa ayah tinggalkan kami dulu”.

Itu luahan seorang wanita, Nor Hidayah, 26, anak kepada penyanyi To’ki yang tular semalam dek kerana kehidupannya yang sekarang ini tinggal di sebuah pondok dalam keadaan daif bersama isterinya, Sharifah Fairuz Syed Yusof, 48, di pinggir hutan di Batu 12, Gombak, Selangor.

Pendedahan kehidupan yang dijalani oleh  To’ki atau nama sebenarnya, Mohd. Zaki Mansur oleh ASTRO AWANI semalam, ternyata mengundang rasa simpati dan kasihan para peminat yang masih mengingati penyanyi itu yang kini berusia 53 tahun.

To'ki

Sejak tersebar kisah kehidupan To’ki, ada dalam kalangan masyarakat yang mempersoalkan, di manakah anak-anak To’ki hasil daripada perkahwinan pertamanya dahulu, sehingga sanggup melihat ayah sendiri hidup di pinggir hutan tanpa adanya kemudahan asas seperti bekalan air paip bersih dan tenaga elektrik?

Susulan komen-komen netizen itulah yang membuatkan salah seorang anak To’ki, Nor Hidayah mendedahkan kisah peribadi kehidupan yang pernah beliau jalani ketika To’ki di zaman kegemilangannya sebagai artis, menginggalkan isterinya pada ketika itu dan anak-anak.

Nor Hidayah turut memberi jawapan mengapa mereka yang didakwa oleh segelintir netizen yang tidak tahu cerita di sebaliknya, tidak mengambil peduli mengenai ayah mereka, To’ki.

>BACA Pondok kecil di pinggir hutan Batu 12 Gombak, syurga To’ki dan isteri

“Ramai yang tanya mana pergi anak-anak To’ki. Kalian tak ada di tempat kami.

“Masa zaman kegemilangan dia, masa To’ki ada semua harta, aku, abang, adik-adik dengan ibu kena tinggal (ditinggalkan oleh To’ki) tanpa ada apa-apa.

“Masa itu To’ki hidup dengan isteri barunya (merujuk kepada Sharifah Fairuz Syed Yusof). Jenguk kami adik beradik pun tidak, apatah lagi memberi nafkah,” catat Nor Hidayah di akaun Instagramnya yayazaky

To'ki

Menurut Nor Hidayah lagi menerusi catatan IGnya itu, hanya ibunya seorang yang bersusah payah berusaha untuk mereka sekeluarga meneruskan kehidupan.

Malahan, mereka sebelum ini terpaksa hidup berpindah randah kerana tidak mampu membayar sewa rumah sehingga ada ketikanya, dihalau keluar.

“Saya hadap ibu dan menangis kerana terlalu kecewa dengan apa yang kami hadapi masa itu. Susahnya hanya Allah yang tahu,” jelas Nor Hidayah.

Keadaan pondok kecil yang kini menjadi kediaman To’ki di pinggir hutan di Batu 12, Gombak, Selangor.

Menurutnya lagi, To’ki sudah hilang (menghilangkan diri) sejak dia bersekolah rendah sehinggalah dia menamatkan pengajiannya di peringkat Ijazah Sarjana Muda.

Di sepanjang tempoh itu juga tambah Nor Hidayah, semuanya ditanggung oleh ibunya sendiri.

BACA> Kerajaan, TNB dan ST – kapitalis tegar

To’ki merupakan seorang penyanyi popular era 90an dengan lagu-lagu berkonsepkan pop Melayu dan pop etnik.

Antara lagu-lagu To’ki yang mendapat sambutan hangat pendengar ialah Seni Berzaman, Biasan dan Hampa.

Paparan oleh ASTRO AWANI dan dipetik oleh SUARA MERDEKA semalam mengenai kisah kehidupan yang dijalani oleh To’ki bukanlah kali pertama dipaparkan dan menjadi tular di sosial. Sekitar tahun 2017, To’Ki kononnya pernah dituduh mengemis daripada orang ramai.

Bagaimanapun tuduhan itu dinafikan oleh To’ki yang berkata, dia masih lagi mempunyai kudrat untuk berusaha dan bukannya sekadar mengharap bantuan orang. -SM

(Visited 5,719 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button