Nasional

Prospek perniagaan negara kekal positif

SEKTOR perniagaan, iaitu pembinaan, perdagangan borong dan runcit, dan industri, akan menghadapi keadaan perniagaan yang mencabar pada suku kedua 2023 (2Q23) berikutan penurunan dalam petunjuk keyakinan, kata Jabatan Perangkaan Malaysia (DoSM).

Menurut Statistik Kecenderungan Perniagaan jabatan untuk 2Q23, jangkaan ini adalah sejajar dengan kelembapan ekonomi global di tengah-tengah cabaran berterusan termasuk tekanan inflasi.

DoSM berkata penunjuk keyakinan menurun kepada -3.1% pada 2Q23 daripada +3.6% pada 1Q23.

“Keyakinan perniagaan bagi sektor pembinaan kekal dalam trajektori negatif dengan penunjuk keyakinan pada -26.9% manakala sektor perdagangan borong dan runcit serta industri mengalami kemerosotan pada suku yang sama dengan -10.2% pada 2Q23 berbanding +4% pada suku sebelumnya,” kata DoSM dalam satu kenyataan, sambil menambah bahawa sektor industri juga melihat prospek perniagaan yang kurang memberangsangkan dengan hanya -2.1% berbanding +1.1% pada suku terakhir.

“Hanya, sektor perkhidmatan terus optimis mengenai prestasi perniagaan dengan petunjuk keyakinan sebanyak +3.9% untuk 2Q23 berbanding +11.4% pada 1Q23,” katanya.

Bagaimanapun, DoSM menyatakan bahawa prospek perniagaan negara dilihat kekal positif dalam tempoh enam bulan akan datang dari April hingga September 2023, dengan baki bersih +14.9% daripada +12.1% dicatatkan sebelum ini.

“Sektor perkhidmatan menunjukkan sektor yang paling optimistik, mencatatkan baki bersih yang bertambah baik sebanyak +30.1% berbanding +28% bagi separuh pertama 2023, dan semua subsektornya meramalkan keadaan perniagaan yang menggalakkan dalam tempoh enam bulan akan datang.

“Pada masa yang sama, sektor industri juga mencatatkan imbangan bersih yang lebih cerah dengan +15.6% dalam tempoh enam bulan akan datang berbanding +2.4% yang dicatatkan sebelum ini,” katanya sambil menambah bahawa sektor pembinaan, perdagangan borong dan runcit menjangkakan penurunan yang lebih rendah. Situasi perniagaan yang menggalakkan untuk enam bulan akan datang yang berakhir pada September 2023.

“Sektor pembinaan meramalkan baki bersih sebanyak -7.7% daripada +7.1% sebelum ini manakala sektor perdagangan borong dan runcit pula dengan baki bersih sebanyak -4.7% berbanding +16.7% yang dicatatkan bagi tempoh Januari hingga Jun 2023,” katanya. -SM

Baca juga : Malaysia Madani konsep yang mencerminkan wajah kita

 

(Visited 60 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button