Nasionalpilihan

Petisyen menggesa Agong untuk menjadikan ketua hakim pertama Malaysia Timur sebagai Tun

Sebuah kumpulan hak sivil telah mengusulkan agar mantan Ketua Hakim Negara, Tan Sri Richard Malanjum dianugerahkan penghormatan tertinggi negara yang akan melayakkannya memegang gelaran Tun.

Kumpulan Malaysia First bertanya adakah Malanjum belum menerima gelaran yang telah diberikan oleh semua pendahulunya yang berpusat di semenanjung kerana dia adalah orang Malaysia Timur.

“Kami mengucapkan tahniah kepada semua penerima anugerah, penghormatan dan pingat pada majlis hari jadi Yang Mulia Yang di-Pertuan Agong Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah, termasuk Ketua Hakim Negara sekarang Tan Sri Tengku Maimun Tuan Mat yang dianugerahkan gelaran Tun .

“Bagaimanapun kita tercengang dengan catatan aneh bahawa mantan Ketua Hakim Negara Tan Sri Richard sekarang adalah satu-satunya ketua Kehakiman yang berasal dari Malaysia Timur dan satu-satunya ketua Kehakiman yang tidak diberi gelaran Tun,” kata kenyataan.

Malaysia First menambah bahawa dengan pengecualian Tuan Presiden Mahkamah Agung pertama Tun James Beveridge Thomson, yang dilahirkan di Scotland, semua ketua hakim berikutnya sebelum Malanjum adalah orang Malaysia Barat, dan dianugerahkan gelaran Tun semasa mereka berkhidmat.

“Selepas ulang tahun Raja tahun ini, Tan Sri Richard menonjol sebagai satu-satunya ketua hakim yang tidak diberi gelaran Tun walaupun selepas bersara.

“Ketika Tan Sri Richard diangkat menjadi ketua hakim pada tahun 2018, pelantikannya sangat hebat kerana dia adalah ketua hakim pertama Sabah dan Sarawak yang dipromosikan untuk memimpin seluruh Badan Kehakiman, ketika banyak ketua hakim / hakim Malaya telah mencapai puncaknya,” katanya.

Kumpulan itu menyatakan bahawa Malanjum telah menjadi hakim paling kanan Mahkamah Persekutuan untuk mengisi kekosongan jawatan ketua hakim pada awal Ogos 2017, tetapi diabaikan secara tidak adil.

“Peningkatannya memecah persepsi bahawa rakyat Malaysia Timur tidak pernah cocok untuk pekerjaan teratas di negara ini, tidak peduli seberapa kompeten mereka. Lebih daripada puncak kerjaya seorang lelaki, itu merupakan tonggak sejarah bagi kebangsaan kita, memberi isyarat kepada anak-anak lelaki dan anak perempuan Sabah dan Sarawak untuk mengetahui bahawa asal usul wilayah mereka bukanlah kelemahan pencapaian mereka dalam hidup.

“Walaupun lewat satu tahun, promosi sahnya menghilangkan kecurigaan pahit yang diakui oleh beberapa pihak bahawa Sabah dan Sarawak hanyalah tanah jajahan Tanah Melayu, kerana seorang putera dari tanah yang dijajah tidak akan pernah dipercayai untuk mengetuai mahkamah tertinggi di negeri itu dan menjaganya perlembagaan dan undang-undang,” katanya.

Malaysia First memuji warisan Malanjum sebagai ketua kehakiman, walaupun ia adalah tempoh terpendek pada 276 hari.

“Visi beliau untuk reformasi menyaksikan kehakiman merangkul teknologi, penekanan hakim di Mahkamah Persekutuan melalui e-undi, praktik pengambilan keputusan kolektif di antara empat pemegang jawatan badan kehakiman dan peningkatan ketelusan dalam proses pelantikan hakim dengan melibatkan dan berunding dengan tiga Bar Malaysia, ”katanya, mengutip presiden Persatuan Undang-Undang Sabah Brenndon Keith Soh.

Status Malanjum sebagai satu-satunya bekas ketua hakim tanpa gelaran Tun menimbulkan persoalan sama ada rakyat Malaysia Timur yang tidak berpolitik layak mendapat penghormatan tertinggi tanah itu walaupun mereka tampil dengan cemerlang.

“Adakah ini pesan yang ingin dihantar oleh Malaysia kepada putra-puteri Sabah dan Sarawak pada tahun 2020? Oleh kerana senarai penerima anugerah disyorkan oleh Pejabat Perdana Menteri, adakah ini yang dimaksudkan oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin dengan janjinya bahawa dia akan menjadi Perdana Menteri bagi semua rakyat Malaysia dari Perlis hingga Sabah?

“Malaysia First sangat sedih dengan penyingkiran terang-terangan mantan ketua hakim kita yang cemerlang, Tan Sri Richard daripada dianugerahkan gelaran Tun hanya kerana dia adalah satu-satunya ketua hakim yang berasal dari Malaysia Timur,” kata kumpulan itu.

Petisyen dalam talian akan meminta kebijaksanaan Yang Mulia Yang di-Pertuan Agong untuk mempertimbangkan Malanjum dalam senarai penerima seterusnya untuk gelaran Tun.

“Kami berharap rakyat Malaysia dari semua latar belakang, etnik, agama, linguistik, politik, sosial-ekonomi akan maju dan menyatakan dengan jelas dan menjernihkan aspirasi mereka untuk sebuah Malaysia yang adil, di mana asal Malaysia Timur bukan sumber kemerosotan.

“Kami mendesak semua parti politik dan kelompok masyarakat sipil, terutama di Sabah dan Sarawak, untuk memperkuatkan suara Era kita bahawa mengetepikan anak lelaki atau anak perempuan Malaysia Timur tidak lagi dapat diterima,” katanya.

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button