Politik

Menteri Besar Perak letak jawatan

Sultan Perak Sultan Nazrin Shah telah menerima peletakan jawatan Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu sebagai Menteri Besar Perak, berkuat kuasa hari ini.

Jurucakap Istana Perak, Kol (B) Datuk Abd Rahim Mohamad Nor mengumumkan ini dalam satu kenyataan di sini.

Ahmad Faizal, yang juga Anggota Dewan Undangan Negeri Chenderiang, menyerahkan surat peletakan jawatannya sebagai Menteri Besar kepada Sultan Nazrin apabila beliau mengadap baginda di Istana Kinta di Ipoh pagi ini.

Menurut Abd Rahim, dengan peletakan jawatan Ahmad Faizal, semua 10 jawatan Exco Negeri (exco) telah dibatalkan mengikut Perlembagaan Perak.

Ahmad Faizal juga memaklumkan kepada Sultan Nazrin bahawa Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) memutuskan pada 24 Feb lepas untuk keluar dari Pakatan Harapan (PH).

“Dia juga mengatakan bahawa PH yang membentuk kerajaan negeri pada 12 Mei 2018, tidak lagi mempunyai majoriti mudah untuk terus menjadi kerajaan,” katanya.

Abd Rahim menambah bahawa Ahmad Faizal yang juga pengerusi Perak Bersatu juga memaklumkan kepada Sultan Nazrin bahawa parti itu, Umno dan PAS telah mencapai persetujuan untuk menubuhkan sebuah kerajaan negeri yang baru, dan pemimpin ketiga-tiga parti itu telah dipanggil untuk mengadap Sultan Perak.

“Ini adalah untuk mengesahkan bahawa wakil rakyat dari ketiga-tiga parti telah mencapai persetujuan untuk membentuk kerajaan negeri yang baru dan mempersembahkan nama calon untuk jawatan Menteri Besar yang baru dan telah memberi sokongan kepada ADUN,” katanya.

Abd Rahim berkata dengan kuasa di bawah Perlembagaan Perak, Sultan Nazrin akan mengkaji perkara itu dan mempertimbangkan wakil rakyat yang telah dicadangkan.

Beliau menambah bahawa di bawah Perlembagaan Perak, Sultan Perak boleh melantik sebagai Menteri Besar ke-13 yang merupakan seorang ADUN yang dia rasa mempunyai sokongan majoriti Dewan Undangan Negeri, dan menetapkan tarikh untuk upacara mengangkat sumpah.

Dalam satu sidang akhbar yang diadakan semalam, Ahmad Faizal mengumumkan bahawa Perikatan Nasional Perak yang terdiri daripada Umno, PAS dan Bersatu mempunyai sokongan 32 daripada 59 ADUN untuk membentuk kerajaan negeri baru.

Ahmad Faizal berkata 25 daripada mereka adalah ADUN Barisan Nasional, semua dari Umno, empat daripada Bersatu dan tiga dari PAS. – Bernama

(Visited 214 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button