Nasional

Malaysia merekodkan 12.17 juta pelancong setakat Ogos

MALAYSIA merekodkan 12.17 juta ketibaan pelancong setakat minggu ketiga Ogos tahun ini, menurut Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan Datuk Seri Tiong King Sing.

Tiong, dalam ucapan mengenai Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia Ke-12 di Dewan Rakyat pada Selasa, menyatakan bahawa selepas membuka semula sepenuhnya sempadan Malaysia pada April 2022, kerajaan menetapkan sasaran 16.1 juta ketibaan pelancong untuk tahun ini, dengan mengambil kira faktor seperti penerbangan terhad dan pembukaan semula sempadan China pada Mac 2023.

“Dengan hanya berbaki beberapa bulan sehingga Disember 2023, Kementerian Pelancongan, Kesenian, dan Kebudayaan berharap kedatangan pelancong dapat terus berkembang dan melepasi sasaran 16.1 juta yang kita tetapkan,” tambahnya.

Tiong menjelaskan bahawa Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan (Motac) telah melaksanakan pelbagai inisiatif untuk memastikan Malaysia kekal sebagai destinasi utama pelancong di seluruh dunia, dan telah mengadakan perbincangan dengan Kementerian Dalam Negeri dan Jabatan Imigresen bagi memudahkan kemasukan pelancong asing, termasuk visa.

Pada 22 Jun, Timbalan Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan Khairul Firdaus Akhbar Khan menyatakan bahawa sasaran 16.1 juta ketibaan pelancong dijangka menjana lebih RM49 bilion hasil pelancongan.

Tinjauan optimis ini disokong oleh pemulihan kebanyakan negara daripada Covid-19, mengakibatkan pembukaan semula sempadan, termasuk pembukaan sempadan China baru-baru ini.

Selain itu, Motac dan Tourism Malaysia telah mengenal pasti pasaran pelancongan utama di luar negara Asean, termasuk Timur Tengah, China, India dan Eropah.

Dalam perkembangan lain, Tiong mengumumkan bahawa Kabinet telah meluluskan pemindahan Pusat Sehenti program Malaysia My Second Home (MM2H) daripada KDN kepada Motac. -SM

Baca : Pendakian Merdeka MMU 2023 pupuk semangat patriotik & perpaduan dalam kalangan pelajar

(Visited 36 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button