Nasional

Raja Perlis enggan letak kalungan bunga di Tugu Negara

Mufti Perlis, Datuk Dr. Mohd Asri Zainul Abidin bercerita kisah DYMM Raja Perlis, Tuanku Syed Sirajuddin Putra Jamalullail menceritakan pengalaman-pengalaman menarik semasa menjadi Yang Di-Pertuan Agong Malaysia ke 12 (Dec 2001- Dec 2006).

Melalui hantaran ke Facebook, beliau yang lebih dikenali panggilan Dr. Maza berkata, salah satu kisah yang sering baginda ulang -mungkin dekat di hati baginda – ialah ketika baginda diminta oleh Pihak Kerajaan ketika itu untuk melakukan upacara meletakkan kalungan bunga di Tugu Negara sebagai satu penghormatan kepada tugu dan para pahlawan negara.

Baginda menjawab kepada pihak yang meminta: “Untuk Angkatan Tentera saya akan melakukan apa sahaja. Namun, meletakkan kalungan bunga di tugu, itu tidak dapat saya lakukan. Itu mempunyai unsur syirik”.

Memandangkan baginda tidak berkenan melakukan hal tersebut, Pihak Kerajaan ketika itu menghantar salah seorang anggota kabinet untuk memujuk DYMM Tuanku.

Baginda menjawab kepada menteri berkenaan: “Apakah bezanya perbuatan tersebut dengan perbuatan meletakkan bunga (memuliakan) di pongsu (maksudnya di tunggul batu atau patung)? Itu mempunyai unsur syirik.


“Kalau kerana hendak menjadi Yang Di-Pertuan Agong saya terpaksa melakukan hal itu, saya sanggup segera balik ke Perlis.

“Saya tidak sanggup masuk neraka kerana syirik hanya disebabkan perkara ini”.

Akhirnya, Pihak Kerajaan ketika itu bersetuju bahawa DYMM Yang Di-Pertuan Agong tidak perlu melakukan upacara tersebut. Semoga ALLAH mengganjari DYMM Raja Perlis atas pendirian tegas baginda dalam hal tersebut, kata Dr. Maza.

(Visited 179 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button