BeritaNasional

Malaysia akan dengar sendiri dari mulut Najib

HARI ini rakyat Malaysia akhirnya dapat mendengar sendiri cerita Datuk Seri Najib Razak berhubung tuduhan penyelewengan sebanyak RM42 juta daripada SRC International Sdn Bhd, bekas anak syarikat 1Malaysia Development Berhad, pada 2015.

Najib, bekas perdana menteri negara pertama yang dituduh menyalahgunakan kedudukannya untuk mencuri dan menyalahgunakan wang orang awam semasa berada di pejabat, dijangka dipanggil untuk memberi keterangan sebagai saksi pertama pertahanan hari ini.

Ahli Parlimen Pekan yang perbicaraan rasuahnya bermula pada 3 April diperintahkan untuk membela diri pada 11 November selepas hakim Mahkamah Tinggi Mohd Nazlan Mohd Ghazali memutuskan pendakwaan telah membuktikan prima facie, yang bermaksud terdapat alasan yang mencukupi untuk kes terhadapnya selepas memanggil 57 saksi dalam pendengaran yang berlangsung selama 57 hari.

Ia adalah penting sekali untuk pertama kalinya dalam sejarah Malaysia, bekas perdana menteri akan menangani tujuh tuduhan jenayah terhadapnya sebagai saksi.

Najib berusia 66 tahun memilih untuk bersaksi dengan bersumpah, yang bermaksud dia akan dipersoalkan bukan sahaja oleh peguamnya sendiri tetapi akan tertakluk kepada pemeriksaan balas oleh pendakwa raya, yang akan melihat dengan teliti untuk apa-apa kecacatan dalam kesaksiannya.

Pendakwaan diketuai oleh Datuk V. Sithambaram manakala Najib diwakili oleh Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah.

 

 

(Visited 78 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button