Politik

KJ ketinggalan bas

PEMIMPIN veteran UMNO, Datuk Seri Shahrir Samad menyifatkan bekas ketua pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin sebagai sudah ketinggalan.
Khairy Jamaluddin, yang mendesak Umno untuk menjarakan diri dari Najib Razak, dikritik hari ini kerana seolah-olah menafikan perubahan yang berlaku dalam parti.
Shahrir Abdul Samad mengatakan bahawa Khairy, bukan UMNO, yang kelihatannya ketinggalan oleh perkembangan politik.
“Saya tertanya-tanya mengapa Khairy berpendapat bahawa UMNO belum dapat bergerak maju, atau bahawa UMNO nampaknya masih bingung setelah kekalahannya pada pilihan raya umum ke-14 (pada tahun 2018),” kata Shahrir, yang merupakan ketua Umno Johor Bahru.
Minggu lalu, Khairy telah mendesak Umno untuk meneruskan peremajaannya, setelah mantan presiden Datuk Seri Najib Razak disabitkan atas tujuh tuduhan rasuah, penggelapan dan pengubahan wang haram dalam kes SRC International. Dia berharap parti itu tidak terseret dengan kes Najib.
Shahir mengatakan dia tertanya-tanya mengapa Khairy, yang merupakan anggota Parlimen Rembau, nampaknya mempercayai bahawa UMNO masih terperangkap dalam penolakan dan ingin membela Najib.
Khairy yang sepertinya ditinggalkan dan menolak semua perubahan yang berlaku setelah Pakatan Harapan mengambil alih kuasa.
UMNO dan Barisan Nasional sudah maju dan banyak perubahan berlaku dalam UMNO sejak Khairy kalah dalam pertandingan untuk menjadi presiden parti pada pemilihan parti sebelumnya, kata Shahrir.
Antara perubahannya ialah pembentukan gabungan UMNO-PAS di Muafakat Nasional, peletakan jawatan Dr. Mahathir Mohamad dan kejatuhan Pakatan Harapan, yang membawa kepada pemerintahan baru yang dipimpin oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin.
Tanpa kekuatan dan sokongan UMNO, kedua-dua peristiwa ini tidak akan berlaku, yang membawa kepada kedudukan Khairy sebagai menteri dalam pemerintahan baru.
UMNO telah bergerak maju, dan telah mengatasi dilema yang dihadapi Khairy setelah pilihan raya umum 2018, kata Shahrir.
Shahrir berkata, kes mahkamah yang melibatkan pemimpin UMNO seperti dirinya akan berjalan tanpa melibatkan UMNO.
“Saya tetap bersama Umno, menyokong perjuangan parti, walaupun saya menghadapi pendakwaan,” katanya. “Kes mahkamah tetap menjadi tanggungjawab kita sendiri.” – SM

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button