fbpx
Nasional

Kerajaan cadang buka lebih banyak pusat kesihatan komuniti – Rina

KEMENTERIAN Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat bercadang mewujudkan lebih banyak pusat kesihatan komuniti di seluruh negara bagi membolehkan masyarakat mendapat akses kepada amalan hidup sihat dengan lebih mudah dan murah.
Menterinya Rina Harun berkata, setakat ini, pusat kesihatan komuniti pertama diwujudkan di Johor Bahru yang dikenali sebagai Azlinda Unity Wellness Centre (AUWC).
“Kalau boleh di peringkat permulaan, satu di setiap negeri. Ini inisiatif yang baik kerana pusat kesihatan komuniti ini menyediakan perkhidmatan percuma melibatkan sesi perundingan dan senaman dengan peralatan gimnasium kepada golongan masyarakat yang menderita 4 penyakit, iaitu darah tinggi, diabetis, jantung dan obesiti.
“Bagi mereka yang tidak mempunyai 4 penyakit berkenaan, mereka hanya dikenakan bayaran RM50 bagi 12 sesi perundingan serta senaman yang diselia pakar kesihatan dan pemakanan bertauliah,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan AUWC di Balai Raya Taman Suria di Johor Baharu semalam.
Beliau berkata, pusat kesihatan komuniti itu akan dibuka setiap hari, kecuali Ahad, bermula 9 pagi hingga 6 petang.
(Visited 1 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button