pilihanSukan

Jaguh luncur air negara Aaliyah Yoong Hanifah menang empat pingat emas

Jaguh luncur air negara Aaliyah Yoong Hanifah memenangi empat pingat emas pada Kejohanan Ski Air Asia IWWF di Chuncheon, Korea Selatan pada Sabtu (13 Ogos).

Menurut IWWF, atlet berusia 19 tahun itu memenangi pingat emas pertamanya pada hari Jumaat selepas dia memperoleh 7,440 mata dalam acara helah terbuka wanita.

Dia meneruskan persembahan mengagumkannya dalam acara lompat terbuka wanita pada hari Sabtu dan menghasilkan lompatan 40.6 meter pada peringkat awal. Dia memperoleh satu lagi pingat emas dalam pusingan akhir dengan lompatan 37.2m.

NST melaporkan bahawa Aaliyah memenangi emas ketiganya dalam slalom wanita dengan markah 0.00/55kmj/13m dan membuat sapuan bersih untuk merebut gelaran keseluruhan dengan jumlah 3000.00 mata untuk emas keempatnya pada hari yang sama.

Ketua jurulatih Malaysian Waterski and Wakeboard Federation (MWWF) Hanifah Yoong berkata Malaysia mempunyai jumlah keseluruhan lima pingat emas, satu perak dan tiga gangsa.


Aaliyah memenangi empat pingat emas manakala abangnya Adam Yoong memenangi pingat emas dalam helah lelaki bawah 17 tahun (U17).

Aiden Yoong memperoleh pingat perak dalam acara keseluruhan lelaki U17 dan tiga gangsa dalam helah lelaki U17, slalom, dan Lompatan U17 Adam.

Adam Yoong juga mencatatkan aksi terbaik peribadi baharu dengan jarak 27.0m (dalam lompatan), mengatasi rekod sebelumnya 15.9m pada Kejohanan Asia 2019 di Bangkok.

Adiknya Aiden Yoong yang berusia 16 tahun juga mencatatkan prestasi terbaik peribadi baharu dengan melompat 23.9m, mengatasi rekod sebelumnya 20.1m.

Hanifah, yang juga bapa Aaliyah, mengucapkan tahniah kepada pasukan Malaysia.

Kongsi pendapat anda dengan kami di Facebook, Twitter dan Instagram Suara Merdeka.

(Visited 76 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button