Auto TravelBerita Auto

HLYM melancarkan Yamaha YZF-R15M

Motosikal prestasi inspirasi dari DNA Generasi siri-R, harga RM14,998

HONG LEONG Yamaha Motor melancarkan motosikal berprestasi tinggi yang dipertingkatkan daripada teknologi penggayaan dan perlumbaan Yamaha YZF-R1M dan YZR-M1 iaitu model Yamaha YZF-R15M baharu.

Dato’ Dr. Jim Khor, Pengarah Urusan Kumpulan Hong Leong Industries Berhad berkata, “R15M lahir daripada DNA perlumbaan Yamaha yang membentuk legenda seperti M1, The R1M dan siri R-. R15M mewarisi DNA YZF-R1M & YZR-M1 model unggul Yamaha dengan pengalaman pretasi perlumbaan yang sentiasa menguji tahap had seterusnya sambil meningkatkan keseronokan menunggang.”

Memiliki Yamaha YZF-R15M baharu juga akan mendaftarkan pemilik secara automatik dalam program keahlian eksklusif M-CRU. Keahlian M-CRU membolehkan ahli menyertai pelbagai acara seperti Hari Trek Eksklusif, Kursus Menunggang Lanjutan, Pengalaman Konvoi MotoGP Istimewa serta mampu memiliki barang dagangan ahli M-CRU sahaja.

Yamaha YZF-R15M baharu didatangkan dengan enjin suntikan bahan api Single Overhead Cam penyejuk cecair 155cc berkuasa dengan Penggerak Injap Berubah (VVA) yang memberikan kuasa optimum.

Model ini juga dilengkapi dengan sistem kawalan cengkaman, klac bantuan dan selipar, dan reka bentuk pengapit tiga bahagian atas yang diinspirasikan oleh YZR-M1 untuk memberikan keseimbangan kekuatan dan ketegaran yang sangat baik, serta menjadi motosikal satu silinder Yamaha pertama yang didatangkan dengan penukar cepat (upshift sahaja).

Untuk keselamatan, R15M didatangkan dengan suis ‘cut-off’ enjin, bersama-sama pengenalan ABS dwi saluran untuk brek tepat walaupun pada kelajuan tinggi.

Disebabkan ciri keselamatannya, Yamaha YZF-R15M telah menerima penarafan Lima Bintang daripada Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS) di bawah Program Penilaian Motosikal Malaysia (MyMAP), satu inisiatif untuk mempromosikan motosikal yang lebih selamat di Malaysia dengan penggunaannya. teknologi keselamatan pada motosikal dan meningkatkan kesedaran pengguna tentang keselamatan menunggang.

Dari segi penggayaan, Yamaha YZF-R15M direka bentuk dengan fairing baharu yang sangat dinamik di mana profil tipis dan kawasan unjuran hadapan kecil berfungsi dengan baik dengan cermin depan gelembung gaya M1 untuk membantu menghalang angin yang mengelilingi penunggang ketika dalam perlumbaan atau kelajuan yang tinggi.

Untuk meningkatkan penampilannya yang sporty, lampu depan LED dwi-fungsi padat telah diperkenalkan bersama panel instrumen LCD baharu yang memaparkan Mod Jalanan dan Mod Trek.

Yamaha YZF-R15M baharu ditampilkan dalam 2 warna ikonik, The Signature M dan Monster Energy Edition. Ia turut didatangkan dengan ciri Yamaha Y-Connect dan bahan penutup tempat duduk seperti karbon.

Yamaha YZF-R15M baharu akan tersedia di semua pengedar sah Yamaha di seluruh negara esok (Khamis 30 Jun 2022) dengan harga runcit yang disyorkan sebanyak RM 14,998, tidak termasuk yuran pendaftaran dan perlindungan insurans. Di samping itu, setiap pemilik baharu model Yamaha YZF-R15M akan menerima kotak hadiah misteri M-CRU khas dan kunci cakera keselamatan dengan pembelian mereka. – SM

Artikel berkaitan > Yamaha MT-09 2022 kini dalam dua warna baharu

(Visited 654 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button