Belang Bertempat

Hasan suka buli orang!

PADA suatu masa dahulu, ada seorang budak lelaki bernama Hasan yang suka mengusik dan mengejek rakan sekelasnya. Dia sering membuat gurauan terhadap mereka dan ketawa dengan perbelanjaan mereka. Ibu bapanya cuba menghalangnya daripada bersikap kejam, tetapi dia seperti tidak pernah mendengar.

Pada suatu hari, guru Hasan memberikan tugasan kepada kelas untuk menulis cerita tentang seorang yang selalu mempersendakan orang lain. Pada mulanya, Hasan fikir ia mudah kerana dia tahu cara mengejek orang. Tetapi semasa dia duduk untuk menulis, dia menyedari dia tidak mahu menulis cerita tentang seseorang seperti dirinya.

Sebaliknya, dia menulis cerita tentang seorang yang baik hati yang sentiasa berusaha keras untuk membantu orang lain. Semasa dia menulis, dia berfikir tentang masa-masa apabila dia telah dibuli atau dikutuk dan betapa ia menyakitkan. Dia sedar bahawa dia tidak mahu menjadi seseorang yang menyebabkan kesakitan dan keaiban orang lain.

Sejak hari itu, Hasan menjadi pelajar contoh. Dia meminta maaf kepada mereka yang dia telah melakukan kesalahan dan melakukan yang terbaik untuk menebusnya. Dia belajar bahawa bersikap baik dan menghormati orang lain bukan sahaja menggembirakan mereka, tetapi juga membuatkan dia berasa baik.

Moral cerita ini ialah kita harus melayan orang lain seperti yang kita mahu dilayan. Adalah penting untuk menjadi baik, belas kasihan dan empati terhadap orang lain. Kita tidak boleh bersenang-senang membuat orang lain berasa malu atau malu. Jadi, marilah kita semua berusaha untuk menjadi manusia yang lebih baik dan menjadikan dunia ini tempat yang lebih baik dan penuh belas kasihan!


Janganlah kita suka membuli dan memalukan orang lain di khalayak ramai.

Agama sendiri mengajar untuk menegur seseorang dengan penuh berhemah.

(Visited 214 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button