Nasional

Kes enam lelaki didakwa beri sokongan LTTE dipindah ke Mahkamah Tinggi

KES  enam lelaki yang didakwa atas pertuduhan memberi sokongan kepada kumpulan pengganas LTTE melalui aplikasi Facebook dipindahkan ke Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

Mereka ialah ketua pegawai eksekutif Perbadanan Teknologi Hijau Melaka, S. Chandru, 38, juruteknik S. Arivainthan, 27, penjaga stor S.Thanagaraj, 26, pengawal keselamatan M. Pumugan, 29, seorang guru sekolah menengah di Telok Panglima Garang, Selangor, Sundram Renggan @ Rengasamy, 52, dan pemandu teksi, V. Balamurugan, 37.

Hakim Mahkamah Sesyen Azura Alwi membuat keputusan itu selepas Timbalan Pendakwa Raya, Mohd Firdaus Abu Hanipah dan Aliff Asraf Anuar Shahruddin mengemukakan izin di bawah Seksyen 177A(1) Kanun Tatacara Jenayah bagi kes itu dipindahkan ke Mahkamah Tinggi untuk dibicarakan semasa sebutan kes berkenaan hari ini.

Berhubung isu jaminan yang dibangkitkan oleh pihak peguam, Azura berkata ia perlu dikemukakan di Mahkamah Tinggi memandangkan kes itu dipindahkan ke Mahkamah Tinggi hari ini.

Peguam Ramkarpal Singh, R. T. Rajasekaran, Syafiqah Sofian dan Matthews Judedi mewakili kesemua tertuduh.

Pada 31 Okt lepas, keenam-enam lelaki itu didakwa di Mahkamah Sesyen di sini atas pertuduhan memberi sokongan kepada kumpulan pengganas LTTE dengan menggunakan aplikasi Facebook masing-masing atas nama ‘Ariventhan Subramaniam’, ‘Tamilarasan Sivam’, ‘Pumugan Tamilan’, ’Chandru Suparmaniam’, ‘Elilan Elilan’ dan ‘Balamurugan Veerasamy’ .

Mereka dituduh melakukan kesalahan itu di Pejabat Pegawai Penyiasat Bahagian E8 (M) Cawangan Khas Bukit Aman di sini antara pukul 9.00 pagi dan 3.00 petang, 11 Jan 2019 dan 11 Okt lepas.

Pertuduhan mengikut Seksyen 130J(1)(a) Kanun Keseksaan itu memperuntukkan hukuman penjara sepanjang hayat atau maksimum 30 tahun atau denda dan boleh dirampas mana-mana harta yang digunakan atau diniat untuk digunakan bagi melakukan kesalahan itu, jika sabit kesalahan.

Pada 29 Okt lepas, kesemua mereka didakwa di Mahkamah Sesyen di beberapa negeri atas pertuduhan memberi sokongan dan memiliki item berkaitan kumpulan itu.

Pengakuan tidak direkodkan daripada kesemua tertuduh kerana mereka ditahan di bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (SOSMA) dan kes-kes di bawah SOSMA akan dibicarakan di Mahkamah Tinggi.

Pengakuan mereka akan direkodkan di Mahkamah Tinggi kemudian. – BERNAMA

(Visited 103 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button