Hiburan

Awie timang dua ‘baby’ untuk 2021

LEGENDA rock Datuk Awie boleh tersenyum gembira untuk tahun 2021 ini apabila beliau bakal menantikan kelahiran anak keenamnya dan satu lagu ‘bayi’ iaitu   filem sulung dari rumah produksi miliknya

Awie yang pernah berlakon dalam filem pilihan dan produksi teater kini juga merupakan penerbit filem, setelah menubuhkan  rumah produksi sendiri, Rumah Produksi Merah, tahun lalu untuk menghasilkan komedi berjudul 10 Petua Tipu Bini.

Awie, yang membuat penampilan pertama dalam lakonan melalui filem Pemburu Bayang tahun 1993 yang dibintangi oleh ratu rock tempatan Ella, pada awalnya tidak merancang untuk menjadi pelakon.

“Tidak sama sekali. Tapi siapa aku untuk melawan apa yang ditakdirkan?” Tanya Awie yang kini berusia 52 tahun.

“Tahun lalu memang sukar bagi banyak orang, termasuk saya, tetapi saya masih dapat menghitung berkat saya.


“Tahun ini, saya menunggu dengan nafas lega untuk kelahiran anak keenam saya dan tayangan perdana filem pertama oleh rumah produksi saya,” kata Awie pada sesi bersama wartawan pada pelancaran filem 10 Petua Tipu Bini yang diadakan di Matic, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Awie menyatakan bahawa dia telah perlu memastikan dirinya sihat kerana isterinya Datin Sharifah Ladyana akan bersalin tidak lama lagi.

Dalam nada berseloroh katanya, beliau harus tetap bugar sehingga ketika anak bongsunya berada di sekolah rendah.

Awie, yang mengahwini isterinya pada 2016, mempunyai lima anak dari dua perkahwinan sebelumnya.

Bercakap mengenai satu lagi  “bayinya”, Awie  menjelaskan bahawa idea untuk filem itu muncul dari perbualan dengan beberapa rakan.

Berbekalkan skrip oleh Armada Al Haq, Awie menampilkan idea itu kepada Astro First.

Setelah mendapat lampu hijau, penggambaran bermula pada bulan Julai tahun lalu di Kuala Lumpur dan Pulau Pinang dengan Azizi Adnan sebagai pengarah. Penggambaran mengambil masa 12 hari.

“Di Astro First, kami mendorong penerbit untuk menghasilkan kandungan yang sangat baik dan yang akan memberi manfaat kepada penonton serta industri filem tempatan,” kata ketua dan naib presiden Astro Shaw & Nusantara Raja Jastina Raja Arshad, yang juga hadir di pelancaran itu.

Mengenai judul filem, yang mungkin mencetuskan perdebatan, Awie berharap penonton tidak akan menganggapnya terlalu serius.

“Ini adalah cerita komedi dan mungkin ramainya terkena,” kata Awie yang turun berlakon memainkan watak bernama Brother Love.

Filem 104 minit ini berkisar pada pengembaraan rakan baik Raffi, Kay dan Jepp, yang masing-masing dilakonkan oleh Ropie, Khir Rahman dan Joey Daud.

Mereka bekerja di sebuah agensi pengiklanan terkenal yang dimiliki oleh Datuk Dean (Azlee Senario).

Walaupun mereka rajin dan kreatif, ketiga-tiga mereka takut dengan isteri masing-masing.

Mungkin didorong oleh ini dan krisis pertengahan usia, mereka membentuk kelab penunggang basikal bernama Dubuk Liar.

Segalanya berubah dan menarik apabila tiga gadis cantik memulakan latihan di syarikat itu.

Ketiga-tiganya mula berkhayal untuk menjadikan pelatih itu sebagai teman wanita mereka dan akhirnya muncul dengan pelbagai alasan dan pembohongan di rumah.

Awie menjelaskan bahawa filem ini tidak bermaksud mahu memberikan idea-idea lucu kepada lelaki di luar sana.

“Dan tolong, jangan anggap Awie yang memberikan petua ini. Itu watak Brother Love,” katanya sambil tertawa.

Walaupun tajuknya kelihatan seperti “panduan” bagi lelaki yang sudah berkahwin untuk sesat, dia menegaskan bahawa mesej itu “sama sekali sebaliknya”.

“Katakan saja filem ini membuka mata wanita agar berhati-hati, dan lelaki tidak nakal.

“Bagaimanapun, wanita yang sudah berkahwin dikurniakan naluri tertentu yang membolehkan mereka menangkap pelbagai kerenah suami mereka,”  kata Awie.

 

(Visited 310 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button