Ekonomi

Untung bersih Q2 Maybank meningkat umum dividen 28 sen

KEUNTUNGAN bersih Malayan Banking Bhd (Maybank) untuk suku kedua berakhir 30 Jun 2021 (2QFY21) meningkat dua kali ganda kepada RM1.96 bilion daripada RM941.73 juta yang dilaporkan sebelumnya.

Ini ekoran pinjaman terus meningkat, margin faedah bersih (NIM) berkembang dari gabungan pembiayaan yang lebih menjimatkan dan kemerosotan lebih rendah berbanding tahun lalu (2QFY20).

Hasilnya, pendapatan sesaham meningkat kepada 17.05 sen daripada 8.38 sen.

Dalam makluman kepada Bursa Malaysia hari ini, kumpulan perbankan menyatakan bahawa pendapatan suku tahunannya, bagaimanapun, menurun sedikit sebanyak 3.87% kepada RM11.34 bilion berbanding RM11.79 bilion sebelumnya.

Maybank juga mengumumkan dividen interim pertama sebanyak 28 sen sesaham kepada pemegang sahamnya, yang akan dibayar selewat-lewatnya tiga bulan dari tarikh pengisytiharan.

“Kumpulan mencatat pertumbuhan pendapatan operasi bersih yang stabil pada suku tersebut yang meningkat 9.3% pada RM6.17 bilion berbanding tahun sebelumnya.

“Ini disebabkan oleh peningkatan 26.4% dalam pendapatan berdasarkan dana bersih sebagai hasil daripada pengembangan pinjaman dan pertumbuhan yang kuat dalam simpanan semasa dan akaun simpanan rendah (CASA), yang lebih daripada mengimbangi penurunan 27% dalam kos bersih pendapatan berdasarkan yang terutama disebabkan oleh kesan dari sekatan pergerakan di rantau ini.

“Selain itu, pendapatan berdasarkan dana bersih tahun lalu lebih rendah kerana terdapat kerugian pengubahsuaian Hari-1 yang ketara kerana moratorium selimut enam bulan berkuatkuasa 1 April 2020, ” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Dalam laporan itu, Maybank mengatakan peruntukan kerugian penurunan nilai pinjaman, pendahuluan, pembiayaan dan hutang lain menurun sebanyak RM1.21 bilion atau 69.8% kepada RM524.8 juta sebelumnya pada 2QFY20.

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button