Nasional

Tuduhan Apandi: No comment – Gopal Sri Ram

DATUK Gopal Sri Ram tidak mahu menjawab pertanyaan mengenai tuduhan bekas Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali  bahawa dia telah dipujuk oleh bekas Hakim Mahkamah Persekutuan itu untuk menahan  Datuk Seri Najib Tun Razak atas arahan Tun Dr. Mahathir Mohamad.

Portal berita FMT melaporkan Gopal Sri Ram hanya menjawab ‘no comment’ berhubung dakwaan Apandi yang dikongsi oleh bekas peguam negara itu dalam Facebooknya semalam.

BACA https://suaramerdeka.com.my/apandi-dedah-mahathir-sri-ram-berpakat-kenakan-najib/

Apandi membuat pendedahan menggemparkan bagaimana bekas Perdana Menteri Dr. Mahathir berpakat dengan Gopal Sri Ram untuk menangkap Najib yang ketika itu menjawat jawatan Perdana Menteri beberapa bulan sebelum Pilihan Raya Umum ke-18 pada 2018.

Apandi mendakwa Sri Ram telah datang ke rumahnya bersama seorang peguam muda berketurunan Cina bagi membincangkan perkara itu. Pendedahan itu dibuat melalui hantaran Facebook Apandi yang bertajuk: Permulaan bab dalam memoar saya!

“Dia telah menyatakan bahawa dia ingin meyakinkan saya untuk membekukan akaun firma tertentu kerana peguam yang telah menunaikannya perlu dibayar dan dari akaun itulah mereka harus dibayar.

“Dia sebelumnya telah mengirimkan perwakilan ke AGC kerana saya adalah AG pada masa itu tetapi setelah berunding dengan pegawai di bahagian jenayah, saya menulis kepadanya dengan respons negatif.

“Dia tiba di rumah saya dengan seorang peguam muda Cina, dan setelah duduk, dia melontarkan hujahnya yang panjang mengapa saya tidak seharusnya memberi reaksi negatif tetapi saya membalasnya dan menjelaskan bahawa semua yang saya masukkan dalam jawapan itu difikirkan dengan teliti dan berdebat di antara kami di ruang.

“Kemudian tiba-tiba, katanya, itu hanya alasan untuk melihat saya dan dia mempunyai agenda yang lebih besar. Tun M menghantar saya menemui anda.”

“Dia mahu anda menangkap Najib di pejabatnya, anda pergi esok jam 2 petang, kami telah mengatur agar polis di Putrajaya melakukan apa yang perlu atas arahan anda. Kami juga telah mengatur agar hakim mengeluarkan perintah reman ketika dia dihadapkan ke hadapannya. ”

“Saudara, anda akan menjadi wira di mata rakyat dan anda akan menjadi peguam negara pertama yang menangkap Perdana Menteri yang sedang memegang jawatan.”

“Jangan bimbang, kami telah meletakkan rancangan dasar, yang saya perlukan sekarang adalah untuk anda setuju. Kemudian saya bertanya kepadanya, “Atas alasan apa dia ditangkap?”

“Dia berkata: “Saudara, orang-orang di luar sana merasa kecewa dan tidak senang, kenyataan bahawa anda menangkapnya, tanpa mempedulikan alasannya, akan membuat rakyat gembira.”

“Gopal Sri Ram meyakinkan dan dia mahu jawapan segera. Saya berkata untuk membiarkan saya fikirkannya terlebih dahulu. Dia kemudian pergi bersama peguam muda Cina yang dibawanya,” dakwa Apandi dalam Facebooknya.-SM

 

(Visited 211 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button