Mahkamah

Peter Anthony tiba di Mahkamah Kota Kinabalu bagi hadapi pertuduhan

MENTERI Pembangunan Infrastruktur Sabah, Datuk Peter Anthony tiba di Kompleks Mahkamah Kota Kinabalu pagi ini bagi menghadapi pertuduhan berhubung pengubahan wang haram melibatkan Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah (Risda).

Peter yang berpakaian sut hitam tiba pukul 8.15 pagi dengan ditemani peguamnya, Martin Tommy.

Hanya tiga wakil media termasuk BERNAMA dibenarkan masuk ke bilik bicara untuk mengikuti prosiding berkenaan manakala pengamal media lain terpaksa menunggu perkembangan di luar mahkamah.

Langkah itu bertujuan mematuhi prosedur operasi standard (SOP) dan normal baharu menerusi amalan penjarakan sosial bagi mengekang penularan COVID-19.

Sementara itu, suasana di sekitar Kompleks Mahkamah Kota Kinabalu terkawal.


Tinjauan BERNAMA mendapati, pasukan polis bertugas mengawal kelancaran perjalanan prosiding selain memastikan semua penyokong tertuduh mematuhi penjarakan sosial dan tidak berkumpul.

Semalam, Peter tampil di pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Sabah bagi memberi keterangan kira-kira tiga jam berhubung kes itu.

Sebelum itu, beliau turut disiasat oleh SPRM Sabah pada Selasa mengenai beberapa projek berkaitan kerajaan negeri susulan terdapat laporan dibuat oleh pihak tertentu.

Peter yang merupakan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Melalap adalah seorang kontraktor sebelum beliau menceburi arena politik secara serius pada 2018 dengan menjadi wakil rakyat bagi kawasan berkenaan. – SM

(Visited 35 times, 1 visits today)

Show More

HASNURUL MOHAMED

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad yang kehilangan kerja.

Related Articles

Back to top button