Nasional

Tubuh suruhanjaya bebas lindungi kanak-kanak-Azalina

MENTERI Undang-undang dan Reformasi Institusi Datuk Seri Azalina Othman Said mencadangkan satu suruhanjaya bebas ditubuhkan bagi menjaga hak dan kesejahteraan kanak-kanak.

Beliau berkata, suruhanjaya bebas itu akan mempunyai lebih kuasa dan autonomi serta boleh bertindak sebagai badan penyelia mengenai perkara yang berkaitan dengan pendidikan, hak dan jenayah terhadap kanak-kanak.

Azalina berkata, walaupun pengawasan sedemikian diberikan kepada pesuruhjaya Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam), suruhanjaya bebas adalah lebih sesuai.

“Suruhanjaya bebas baharu akan membantu meningkatkan pemahaman dan kesedaran tentang hak dan jenayah kanak-kanak terhadap mereka,” katanya kepada pemberita pada majlis di Kota Tinggi, Johor.

Beliau berkata, walaupun undang-undang jenayah seksual pada ketika ini cukup baik, ia mesti diperbaiki untuk menangani kemungkinan adanya kelemahan.

Azalina berkata, masalah paling besar ialah mangsa kanak-kanak sering kembali ke jagaan yang mendera mereka, yang kemudian mengakibatkan penarikan balik kes terhadap pelaku.

Katanya, beliau mengalu-alukan cadangan badan kehakiman untuk menaik taraf mahkamah bagi pendengaran kes kanak-kanak daripada Mahkamah Sesyen kepada Mahkamah Khas.

Bulan lalu, Menteri Pembangunan Keluarga dan Masyarakat Nancy Shukri berkata, cadangan untuk menubuhkan jabatan atau institusi khas kanak-kanak untuk menjaga kebajikan dan kepentingan mereka telah dibentangkan pada mesyuarat Kabinet.

Beliau berkata, kementerian sedang meneliti perkara itu sebelum membuat keputusan.

Sekumpulan peguambela kanak-kanak dan pertubuhan masyarakat sivil kemudian meminta penjelasan mengenai cadangan itu, menyifatkannya sebagai “pelan paling penting” yang kerajaan telah kemukakan untuk kebaikan kanak-kanak di negara ini.

Kumpulan itu berkata, isu utama ialah sejauh mana skop dan kuasa jabatan yang dicadangkan. – FMT – SM

 

(Visited 101 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

HASNURUL MOHAMED

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad yang kehilangan kerja.

Related Articles

Back to top button