Nasional

Tawaran kerja pertama saya ialah sebagai pembantu penyiaran radio- PM

Sebelum menjadi perdana menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mendedahkan beliau ditawarkan jawatan sebagai pembantu penyiaran radio di Radio Televisyen Malaysia (RTM).

Dalam temu bual segmen Bekpes Hot di stesen radio Hot FM Media Prima Audio pagi ini, ahli Parlimen Bera itu berkata beliau bagaimanapun menolak tawaran itu dan memilih melanjutkan pengajian dalam bidang undang-undang di Universiti Malaya (UM).

“Pekerjaan pertama saya sebagai peguam. Namun, ada satu rahsia yang saya ingin kongsikan (semasa temuduga hari ini). Tawaran kerja pertama yang saya terima selepas tamat persekolahan ialah sebagai pembantu penyiaran radio di RTM.

“Ketika itu, semasa saya menunggu keputusan STPM (Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia), saya memohon jawatan kosong di RTM.

“Saya lulus temu duga dan mendapat pekerjaan itu, tetapi lebih kurang pada masa yang sama, saya menerima tawaran melanjutkan pelajaran ke Fakulti Undang-undang UM,” katanya.

Dalam temu bual selama sejam yang dihoskan AG, Fara Fauzana dan Johan, Ismail Sabri turut mengimbau kenangan zaman kanak-kanaknya.

Ketika membesar, perdana menteri berkata cita-citanya ketika itu untuk menjadi pegawai daerah atau guru.

“Semasa sekolah rendah saya, saya mahu menjadi DO (pegawai daerah) memandangkan kerjaya sebegitu dipandang tinggi oleh ramai orang pada masa itu.

“Setiap kali DO melawat kampung kami, keluarga saya dan penduduk kampung yang lain akan sentiasa memakai pakaian baharu.

“Itu menunjukkan betapa pentingnya (peranan yang dimainkan oleh) DO pada masa itu,” kata ahli politik berusia 62 tahun itu.

Seperti mana-mana peminat bola sepak lain, tidak hairanlah Ismail Sabri, yang merupakan penyokong Kelab Bola Sepak Chelsea, menyukai sukan ini sejak muda.

Ketika beliau masih muda, perdana menteri berkata beliau akan meluangkan masa bersama rakan-rakannya untuk bermain bola sepak di mana beliau akan menjadi penyerang.

Selain bola sepak, beliau juga akan bermain permainan tradisional seperti konda-kondi dan galah panjang bersama rakan-rakan.

Bagi subjek kegemarannya di sekolah, Ismail Sabri berkata ia adalah Sejarah.

“Jika anda meminati subjek itu, mudah untuk anda menghafal dan memahami semua fakta.

“Sebab itu, saya sentiasa cuba melawat muzium jika ada masa dalam perjalanan ke luar negara,” katanya.

Ismail Sabri mengakhiri wawancara dengan berkongsi aspirasinya untuk negara sebagai perdana menteri.

“Dalam semangat Keluarga Malaysia dan sambutan Hari Kemerdekaan, marilah kita terus mengeratkan hubungan dalam negara berbilang kaum ini sebagai satu keluarga besar.

“Adalah penting untuk kita hidup dalam harmoni untuk negara maju dan maju,” katanya.

(Visited 280 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button