Luar Negarapilihan

Raih 81,326 undi, Liz Truss singkirkan Boris Johnson dan jadi PM Britain baharu

LONDON: Liz Truss dipilih sebagai Perdana Menteri Britain baharu menggantikan Boris Johnson dan mengambil alih tampuk pemerintahan ketika negara itu berdepan krisis terburuk kos sara hidup.

Bekas Menteri Luar itu, yang mendapat 81,326 undi, dengan selesa menewaskan saingannya yang juga bekas Menteri Kewangan, Rishi Sunak, yang memperoleh 60,399 undi.

Truss, dalam ucapan pendek meraikan kemenangannya yang diumumkan di sebuah pusat konvensyen di tengah London, menyifatkan kemenangannya sebagai satu ‘penghormatan’.

“Kempen pemilihan ini adalah umpama ‘temu duga kerja paling lama dalam sejarah’ bagi saya.

“Saya berkempen sebagai Konservatif, dan akan mentadbir sebagai Konservatif,” katanya dengan turut berjanji menegakkan dasar parti yang mementingkan tanggungjawab dan cukai yang rendah.


Keputusan itu akan diumumkan pada jam 12.30 tengah hari waktu tempatan hari ini, selepas Truss dan Sunak menghabiskan musim panas meraih sokongan dalam kalangan ahli Parti Konservatif yang membuat undian terakhir.

kemenangan Truss menjadikannya menjadi perdana menteri wanita ketiga United Kingdom (UK) selepas Theresa May dan Margaret Thatcher.

Truss yang berusia 47 tahun itu secara konsisten mendahului Sunak, 42, sepanjang undian dalam kalangan kira-kira 200,000 ahli Tory (Konservatif) yang layak mengundi.

Pemilihan pemimpin itu bermula Julai lalu selepas Johnson mengumumkan peletakan jawatannya akibat terpalit pelbagai skandal.

Undian pos dan dalam talian ditutup Jumaat lalu, selepas lapan minggu berkempen.

UK kini dicengkam krisis kos sara hidup terburuk sejak beberapa generasi, dengan inflasi melonjak kepada dua angka dan harga tenaga elektrik meningkat berikutan tindakan Russia menceroboh Ukraine.

Jutaan berpendapat bil elektrik akan naik sehingga 80 peratus bermula Oktober dan meningkat tinggi Januari depan, memaksa mereka berdepan pilihan sukar sama ada membeli makanan atau memanaskan diri ketika musim sejuk kali ini.

Truss dilantik sebagai Menteri Luar setahun lalu selepas memegang beberapa siri jawatan menteri termasuk di Jabatan Pendidikan, Perdagangan Antarabangsa dan Keadilan.

Beliau memulakan kerjaya politiknya sebagai ahli remaja parti Liberal Demokrat yang berhaluan tengah sebelum beralih kepada parti Konservatif yang berhaluan kanan.

Pengumuman hari ini, oleh pegawai Parti Konservatif berhubung siapa yang akan mengambil alih tampuk kepimpinan, turut menggerakkan beberapa rangkaian peristiwa.

Esok, Johnson akan menyampaikan ucapan perpisahannya di Downing Street.

Beliau kemudian akan secara rasmi menyerahkan surat peletakan jawatannya kepada Ratu Elizabeth II dan baginda akan melantik penggantinya dalam upacara yang digelar ‘mencium tangan’.

Buat pertama kali dalam pemerintahannya, Ratu Elizabeth akan melantik perdana menteri di Balmoral, Scotland dan bukannya di Istana Buckingham di London.

Ia berikutan baginda mengalami masalah mobiliti dan terpaksa membatalkan beberapa acara awam.

Perdana menteri seterusnya akan menjadi yang ke-15 sejak Ratu Elizabeth, 96, menaiki takhta. – AFP

(Visited 35 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button