Nasional

Sultan Johor kurnia darjah kebesaran tertinggi kepada PM Singapura

SULTAN JOHOR, Sultan Ibrahim Almarhum Sultan Iskandar pada hari Jumaat (6 Mei) mengurniakan Darjah Kesatriaan tertinggi negeri itu kepada Perdana Menteri Singapura Lee Hsien Loong pada istiadat istiadat khas yang diadakan di Istana Besar di sini pada sebelah pagi.

Menurut catatan Facebook rasmi Sultan Johor, Lee, 70, menerima Darjah Kebesaran Mahkota Johor (Kelas Pertama), “Dato’ Sri Paduka Mahkota Johor” (S.P.M.J), yang membawa gelaran “Dato”.

Isterinya Ho Ching, yang baru bersara sebagai ketua pegawai eksekutif Temasek Holdings, turut dianugerahkan Darjah Kebesaran Sultan Ibrahim Johor (Kelas Pertama), “Dato’ Sri Mulia Sultan Ibrahim Johor” (S.M.I.J.), yang membawa gelaran “Datin Paduka”.

Istiadat yang penuh dengan tradisi dan istiadat itu turut disempurnakan oleh Permaisuri Johor Raja Zarith Sofiah Almarhum Sultan Idris Shah, Tunku Mahkota Johor Tunku Ismail Sultan Ibrahim serta kerabat diraja Johor yang lain.

Foto: FB Sultan Ibrahim Sultan Iskandar

Johor sebelum ini juga mengurniakan Orders of Chivalry kepada pemimpin Singapura sebagai bukti persahabatan antara Johor dan Singapura yang telah terjalin sekian lama.

Ini termasuk mendiang bekas perdana menteri Lee Kuan Yew, yang menerima anugerah SPMJ pada 9 April 1984 sempena hari keputeraan Almarhum Sultan Iskandar yang ke-52.

Sementara itu, Sultan Ibrahim bertitah penganugerahan anugerah tertinggi negeri kepada Lee adalah bukti hubungan rapat dan kukuh yang terjalin sejak sekian lama antara kedua-dua negara berjiran itu.

“Hubungan Johor dan Singapura terjalin sekian lama dan pengurniaan darjah kebesaran tertinggi dari Istana Johor ini terus mengukuhkan hubungan dua hala. Saya juga menzahirkan ucapan terima kasih kepada Perdana Menteri Singapura di atas peranan beliau selama ini dalam terus mengeratkan hubungan Singapura dan Johor,” titah Seri Paduka.

Terdahulu, Lee dan delegasinya tiba di Istana Besar dengan menaiki kereta rasminya pada 9.30 pagi, manakala Sultan Ibrahim tiba lima minit kemudian. Turut hadir pada majlis itu ialah Menteri Besar Johor Datuk Onn Hafiz Ghazi. – SM

 

(Visited 381 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button