Ekonomi

SNS Network sumbang 1,000 buah komputer riba sempena Jerayawara Pendidikan MADANI

IPOH 12 Jun – SNS Network Technology Berhad (SNS Network), menyumbang 1,000 komputer riba di bawah projek JOI for All sempena Jerayawara Pendidikan MADANI di bawah Kementerian Pendidikan (KPM), anjuran Yayasan Didik Negara.

Penyedia produk, perkhidmatan dan penyelesaian ICT itu menyumbang bagi membantu pelajar di Malaysia untuk mengakses alatan pendidikan dalam talian serta memastikan mereka membiasakan diri dengan teknologi.

Pengarah Urusan SNS, Ko Yun Hung berkata, projek JOI for All adalah sebahagian daripada inisiatif seluruh negara Kumpulan untuk menyediakan peranti dan penyelesaian ICT kepada sekolah sebagai sebahagian daripada transformasi digital sistem pendidikan Malaysia yang menggabungkan teknologi yang membolehkan pelajar mengakses alat dan pengetahuan pembelajaran dengan lebih baik.

Sumbangan terbaru itu diadakan di bawah naungan platform Jerayawara Pendidikan MADANI.

“Kaedah pengajaran tradisional telah berubah secara beransur-ansur apabila teknologi diterima pakai, dengan kemudahan dan akses kepada pelbagai alat dan maklumat pendidikan yang membawa manfaat besar kepada guru dan pelajar,”

“Melalui teknologi pendidikan, pelajar mempunyai akses kepada sumber pendidikan yang memperkayakan lagi pengalaman pembelajaran mereka. Selain itu, dengan penggunaan internet, pelajar dapat bertukar-tukar ilmu dan budaya dengan orang lain yang berbeza latar belakang. Ini adalah sejenis pengalaman yang tidak boleh didapati dalam buku,” katanya di sini hari ini.

Jerayawara Pendidikan MADANI di bawah Kementerian Pendidikan (KPM), anjuran Yayasan Didik Negara, telah dilancarkan pada akhir Mac 2023 untuk memupuk hubungan dengan warga KPM serta mengumpul maklum balas dan kebimbangan daripada komuniti pendidikan mengenai pelbagai isu berkaitan sistem pendidikan negara.

JOI ialah jenama peranti dalaman Kumpulan yang dilancarkan pada 2014 dan merangkumi rangka kerja bilik darjah pintar JOI yang dilancarkan pada 2016 yang menyepadukan rangkaian luas ciri untuk menyokong pengajaran dan pembelajaran yang berkesan, serta meningkatkan interaksi dan kerjasama dalam institusi pendidikan.

Beliau berkata, SNS Network percaya teknologi memainkan peranan penting dalam pendidikan masa kini. Lebih-lebih lagi pada abad ke-21 ini, kebolehan menggunakan teknologi dengan bijak adalah antara kemahiran yang perlu dikuasai oleh generasi akan datang.

Jadi, menyepadukan teknologi dengan pendidikan ialah cara yang berguna untuk melengkapkan pelajar dengan celik komputer sejak awal, dan menggalakkan mereka berfikir di luar kotak untuk inovasi.

Jelajah terbaru Jerayawara Pendidikan MADANI telah diadakan di Alor Star, Kedah, dan dihadiri oleh Menteri Pendidikan,Fadhlina Sidek, serta pegawai-pegawai kanan KPM yang lain, ketua masyarakat, guru-guru dan pelajar.

(Visited 117 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button