Nasional

Skuter elektrik dilarang di jalan raya

PETALING JAYA: Kenderaan mobiliti mikro seperti moped dan skuter elektrik dilarang digunakan di jalan raya, kata menteri pengangkutan Wee Ka Siong.

Pada sidang media, Wee berkata larangan ini telah diwartakan di bawah Peraturan Lalu Lintas Jalan Raya dan berkuat kuasa sejak 17 Dis.

Larangan itu meliputi moped, skuter elektrik (kuasa enjin pembakaran dalaman atau kuasa manusia), dan alat bantu mobiliti peribadi.

Walaupun basikal dianggap sebagai jenis kenderaan mobiliti mikro, presiden MCA menjelaskan bahawa ini tidak dilarang di jalan raya, tetapi penunggang mesti mematuhi peraturan sedia ada di bawah Akta Pengangkutan Jalan dan Peraturan Lalu Lintas Jalan.

Sementara itu, hanya basikal elektrik yang mematuhi keperluan jabatan piawaian dibenarkan di jalan raya tetapi di bawah peraturan yang sama digunakan untuk basikal biasa.

“Selain itu, ciri utama basikal elektrik yang membezakannya daripada moped ialah kekurangan pendikit, dengan pedal yang dipasang secara kekal pada kenderaan,” kata Wee.

Beliau memberi amaran bahawa polis dan jabatan pengangkutan jalan akan mula menguatkuasakan larangan ini serta-merta dan mereka yang didapati melanggar undang-undang boleh didakwa di bawah Akta Pengangkutan Jalan.

“Semua pihak berkuasa berkaitan termasuk pihak berkuasa tempatan digesa memantau penggunaan kenderaan mobiliti mikro di kawasan bidang kuasa masing-masing.

“Pihak berkuasa tempatan mungkin membina infrastruktur jalan raya yang menyokong penggunaan selamat kenderaan mobiliti mikro, seperti lorong basikal, yang tidak akan bercampur dengan aliran trafik sedia ada,” katanya.

Sebelum ini, Wee berkata peraturan baharu akan diumumkan tidak lama lagi untuk kenderaan ini, mungkin termasuk memerlukan lesen memandu untuk e-skuter yang mampu bergerak lebih laju daripada 50kph.

Beliau menyuarakan kebimbangan tentang bagaimana sesetengah basikal elektrik boleh pergi lebih laju daripada motosikal, yang kemudian boleh menyebabkan kemalangan jika penunggangnya pergi terlalu laju dan hilang kawalan.

 

(Visited 574 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button