NasionalPolitik

Shahidan mahu Kuala Lumpur, Putrajaya masuk ke Fasa 2 PPN

PUSAT Penyelarasan dan Pengurusan Covid-19 Wilayah Persekutuan (CCMC) akan mengesyorkan pembukaan lebih banyak sektor ekonomi di wilayah persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya kepada Majlis Keselamatan Negara (MKN).

Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Shahidan Kassim berkata, cadangan itu adalah untuk mempersiapkan kedua wilayah persekutuan untuk memasuki Fasa 2 Program Pemulihan Nasional (PPN) dan menghidupkan kembali sektor ekonomi yang dilanda wabak Covid-19.

“Kami (Kuala Lumpur dan Putrajaya) ingin pindah ke Tahap 2, dengan mempertimbangkan vaksinasi populasi dewasa, yang telah melebihi 100%, dan kecenderungan penurunan dalam kes Covid-19 harian.

“Namun, keputusannya tergantung MKN,” katanya kepada wartawan setelah mempengerusikan mesyuarat CCMC di Kuala Lumpur.

Berdasarkan statistik pasukan petugas imunisasi Covid-19, ketiga-tiga wilayah persekutuan termasuk Labuan telah berjaya melepasi sasaran untuk memvaksinasi sepenuhnya 80% penduduk mereka sejak semalam.

Bagi Kuala Lumpur, sejumlah 2.7 juta individu telah menerima dos pertama vaksin Covid-19 dan 2.1 juta telah menyelesaikan kedua-dua dos vaksin tersebut.

Putrajaya mencatatkan 126,656 individu dan 117,094 individu masing-masing menerima dos pertama dan kedua, sementara Labuan kini bergerak ke Fasa 4 di bawah rancangan pemulihan, melibatkan 70,313 individu (dos pertama) dan 67,818 individu (dos kedua).

(Visited 279 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button