Ekonomi

SCIB catat peningkatan hasil kepada RM30.3 juta

KUCHING 30 Nov. – Pakar kejuruteraan awam Sarawak Consolidated Industries Berhad (SCIB atau Syarikat) mengumumkan bahawa Syarikat mencatatkan peningkatan hasil sebanyak 14.5 peratus kepada RM30.3 juta bagi suku pertama berakhir 30 September 2022 berbanding RM26.5 juta pada tempoh yang sama tahun lalu.

Bagi suku dikaji, kerugian sebelum cukai SCIB (LBT) mengecil sebanyak 65.3 peratus kepada RM942,000 berbanding LBT sebanyak RM2.7 juta pada suku pertama 2022.

Dari segi segmen, sumbangan hasil daripada pembuatan meningkat 26.8 peratus kepada RM24.2 juta pada suku pertama 2023 berbanding RM19.1 juta pada suku yang sama tahun kewangan sebelumnya manakala sumbangan hasil daripada perniagaan kejuruteraan, pemerolehan, pembinaan dan pentauliahan (EPCC) turun 16.9 peratus kepada RM6.2 juta daripada RM7.4 juta.

Pengarah Urusan Kumpulan SCIB, Rosland Othman berkata, perniagaan pembuatan terus menjadi tulang belakang pada suku yang dikaji.

Ia juga telah kembali kepada keuntungan kerana terdapat keuntungan sebelum cukai sebanyak RM1 juta berbanding LBT sebanyak RM217,000 pada suku pertama 2022 terutamanya disebabkan oleh peningkatan hasil dan margin sumbangan daripada jualan produk konkrit dan perbelanjaan pentadbiran yang lebih rendah.

Perniagaan EPCC menyaksikan sedikit penurunan dan walaupun terdapat kerugian, keuntungan sebenarnya bertambah baik akibat perbelanjaan pentadbiran yang lebih rendah.

“Kami kekal optimistik secara berhati-hati kerana kami memanfaatkan kekuatan kami sebagai pengeluar sistem konkrit dan Sistem Binaan Berindustri (IBS) pratuang terbesar di Sarawak dan Sabah untuk terus mencari peluang di Semenanjung Malaysia dan Indonesia yang memberi tumpuan kepada infrastruktur bersaiz kecil hingga sederhana untuk projek air, elektrik, jalan raya, kesihatan dan pendidikan,” katanya di sini hari ini.

Dalam pada itu, Rosland memberitahu SCIB mengumumkan secara berasingan di bursa saham bahawa SCIB dan anak syarikat milik penuhnya, SCIB International (Labuan) Ltd., SCIB Properties Sdn. Bhd. dan SCIB Industrialised Building System Sdn. Bhd, telah mengeluarkan notis penamatan kepada empat pelanggan untuk bersama-sama menamatkan kontrak dengan mereka.

“Syarikat menguatkuasakan haknya di bawah kontrak dan mengambil langkah-langkah yang perlu untuk melindungi kepentingan SCIB dalam mengurangkan risiko yang timbul daripada hutang tertunggak yang lama disebabkan oleh pelanggan atau pergerakan kemajuan yang perlahan atau tidak bergerak untuk projek-projek yang telah dilaksanakan oleh pelanggan-pelanggan ini disebabkan oleh ketidakpastian yang timbul daripada pandemik COVID-19 serta situasi ekonomi dan politik. Kami juga membuat keputusan ini selepas menyemak dan mengemas kini rekod buku pesanan Syarikat untuk mencerminkan keadaan semasa.” katanya.

Sementara itu, Pengerusi SCIB, Shamsul Anuar Ahamad Ibrahim berkata, pihaknya melihat kejayaan Sarawak Economic Development Corp meluluskan tender kontrak Pakej Dua Sistem bernilai RM448 juta untuk projek Sistem Pengangkutan Bandar Kuching fasa satu kerana projek tersebut mempunyai limpahan positif kepada ekonomi negeri.”

“Syarikat baru-baru ini melancarkan rumah sampel IBS yang dibina dengan teknologi pencetak 3D untuk mempamerkan peranan penting teknologi telah dan akan terus ada dalam industri pembinaan. Inisiatif teknologi ini akan memainkan peranan yang semakin penting bagi kami apabila kami berubah untuk menghadapi cabaran masa kini dan masa depan,” katanya.

(Visited 150 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button