Luar Negara

Salah guna WhatsApp, HSBC disiasat

LONDON: HSBC Holdings Plc sedang disiasat oleh pengawal selia AS berhubung penyalahgunaan perkhidmatan WhatsApp oleh jurubank.

Bank yang berpangkalan di London itu bekerjasama dengan Suruhanjaya Dagangan Niaga Hadapan Komoditi menyiasat penggunaan “platform pemesejan yang tidak diluluskan oleh HSBC untuk komunikasi perniagaan,” menurut laporan tahunannya yang diterbitkan bersama hari ini.

Ketua Pegawai Eksekutif HSBC Noel Quinn memberitahu Bloomberg News bahawa kerja CFTC adalah sebahagian daripada penyiasatan luas oleh pihak berkuasa AS. “Saya tidak fikir ia khusus, saya fikir ia umum di semua institusi kewangan,” kata Quinn dalam temu bual telefon.

“Mereka melihat penggunaan telefon bimbit dan WhatsApp dan mesej teks untuk memastikan ia sesuai,” katanya.

Pada bulan Disember, CFTC dan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa mendenda JPMorgan Chase & Co AS$200 juta selepas mendapati kakitangan di bank itu telah bertahun-tahun mengabaikan tugas pengawasan mereka dan menghantar mesej berkaitan kerja menggunakan platform seperti WhatsApp atau alamat e-mel peribadi mereka.

“Kami jelas mempunyai prosedur dan keperluan dalaman mengenai penggunaan platform bukan bank,” kata Ketua Pegawai Kewangan HSBC Ewen Stevenson dalam temu bual telefon.

 

(Visited 127 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button