Nasionalpilihan

PM selamat tiba di Türkiye untuk lawatan rasmi empat hari

PERDANA Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob tiba di Türkiye pada Selasa (5 Julai) untuk lawatan rasmi empat hari.

Pesawat khas yang membawa Ismail Sabri dan delegasinya mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Istanbul Sabiha Gökçen (ISGIA) pada 8.40 pagi waktu tempatan (1.40 tengah hari waktu Malaysia).

Antara yang hadir menyambut Perdana Menteri di lapangan terbang yang dimiliki dan diuruskan oleh Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB), ialah Menteri Luar Datuk Seri Saifuddin Abdullah, Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Datuk Seri Dr Adham Baba dan Duta Besar Malaysia ke Türkiye Sazali Mustafa Kamal.

Turut hadir Gabenor ISGIA Halil Avsar, Pengerusi MAHB Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir dan pegawai kerajaan dari kedua-dua negara.

Majlis sambutan rasmi untuk lawatan itu akan diadakan di Ankara pada hari Khamis.

Lawatan itu, atas jemputan Presiden Recep Tayyip Erdoğan, dimulakan dengan Perdana Menteri melawat ISGIA sebaik ketibaannya.

Lapangan terbang itu, salah satu daripada dua lapangan terbang antarabangsa di Istanbul, terletak di bahagian Asia di Istanbul daripada dua benua dan disenaraikan sebagai lapangan terbang keenam paling sibuk di Eropah dan lapangan terbang kedua paling cepat pulih di Eropah pada 2021.

Selepas melawat ISGIA, Perdana Menteri akan menganjurkan majlis makan tengah hari untuk Keluarga Malaysia yang menetap di negara itu, sebelum mengadakan pertemuan dengan syarikat terkemuka Türkiye termasuk Turkish Wealth Fund dan Oyak.

Dato’ Sri Ismail Sabri Yaakob, Perdana Menteri sedang mendengar taklimat semasa lawatan ke İstanbul Sabiha Gökçen International Airport awal hari ini, yang merupakan lapangan terbang milik penuh & di bawah pengurusan Malaysia Airports menempatkan landasan serta terminal lapangan terbang tunggal paling sibuk di dunia

Dalam pertemuan itu, Ismail Sabri dijangka meneroka peluang perdagangan komoditi dua hala, dengan penekanan terhadap keselamatan makanan serta mengukuhkan kerjasama melalui perkongsian teknologi.

Pada Khamis, Ismail Sabri dijadual mengadakan pertemuan empat mata dengan Erdogan di Kompleks Presiden di Ankara, diikuti mesyuarat delegasi Malaysia-Türkiye.

Perdana Menteri diiringi Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mohamed Azmin Ali, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Fungsi Khas) Datuk Dr Abdul Latiff Ahmad, Panglima Tentera Udara Malaysia Jeneral Tan Sri Mohd Asghar Khan Goriman Khan, serta sebagai Panglima Tentera Darat Jeneral Tan Sri Zamrose Mohd Zain.

Semasa berada di ibu negara Türkiye, Perdana Menteri dijadualkan melawat dua pemain utama dalam pertahanan dan aeroangkasa negara – MKE Corporation dan Turkish Aerospace Industries masing-masing.

Türkiye ialah rakan dagangan ketiga terbesar Malaysia di Timur Tengah selepas Arab Saudi dan Emiriah Arab Bersatu, dengan jumlah perdagangan antara kedua-dua negara dicatatkan pada RM16.97 bilion pada 2021, dan projek yang dilaksanakan bernilai RM444.59 juta.

Pada 2021, Malaysia mengeksport minyak sawit dan produk minyak sawit bernilai lebih AS$1.06 bilion (kira-kira RM4.68 bilion) untuk menyokong permintaan yang semakin meningkat, khususnya dalam industri makanan Türkiye, serta industri penjagaan diri dan rumah.

Artikel berkaitan > Perdana Menteri zahir simpati, arahkan NADMA bantu mangsa banjir di Baling

(Visited 227 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button