Nasional

PM berterima kasih kepada anggota yang terlibat membantu waris mangsa nahas pesawat Elmina

KERAJAAN pusat akan memberikan semua sokongan dan bantuan yang diperlukan kepada waris semua mangsa yang terkorban dalam nahas pesawat Elmina semalam, kata Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Perdana Menteri berkata ini termasuk bantuan untuk keluarga berkenaan menguruskan jenazah orang tersayang yang terkorban dalam kemalangan tragis semalam.

“Selain itu, kerajaan juga akan menyediakan segala bantuan yang diperlukan untuk keluarga yang mengeluarkan perbelanjaan tambahan untuk membeli peralatan dan penginapan (berhampiran hospital) terutama kepada mereka yang tidak mempunyai pekerjaan tetap,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Mengenai perkara berkaitan, Anwar berkata beliau berpuas hati dengan penglibatan jabatan dan agensi kerajaan yang terlibat dalam proses mengambil mayat mangsa dari tempat kejadian sehingga pengurusan mayat mereka di Hospital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR) di sini.

“Sejak semalam, saya mengikuti perkembangan kejadian itu. “Alhamdulillah, saya berpuas hati dengan tindakan anggota penguatkuasa dan agensi keselamatan, wakil Jabatan Agama Islam, pasukan Forensik (hospital dan polis), Jabatan Kebajikan dan beberapa badan kerajaan lain.

“Persiapan yang dibuat termasuk tempat tinggal (waris mangsa) telah diuruskan dengan berkesan dan saya berterima kasih kepada mereka yang membantu dan saya berbangga dengan perkhidmatan penghantaran mereka,” katanya.

Terdahulu, Anwar melawat keluarga mangsa yang terbunuh dalam kejadian di jabatan forensik HTAR. Bersama-sama menyambut ketibaan perdana menteri di unit forensik hospital itu ialah Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan Menteri Kesihatan Dr Zaliha Mustafa. -SM

Baca : Pemandu e-hailing turut terkorban dalam nahas pesawat terhempas di Elmina

(Visited 116 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button