Nasional

PM bantu Rohana

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob memberi komitmen untuk membantu Rohana Abdullah, yang dibesarkan oleh guru tadika Chee Hoi Lan selepas ditinggalkan semasa bayi berusia dua bulan.

Ismail juga berterima kasih kepada Chee kerana menjaga Rohana dengan penuh kasih sayang dan mengambil langkah tambahan untuk memastikan didikan agamanya terjaga.

Janji perdana menteri untuk membantu Rohana dibuat dalam klip video yang dikongsi di akaun media sosial setiausaha akhbarnya, Asyraf Afnan Ahmad Murtadza, lapor Bernama.

Perdana menteri dilihat dalam kenderaannya menghubungi Rohana untuk mengetahui masalah kewarganegaraannya. Dia telah memberitahu satu temu bual bahawa dia telah dinafikan kewarganegaraan kerana bapanya, seorang warga Malaysia, telah pergi ketika dia masih kecil.

Ibunya warga Indonesia, pembantu rumah di tadika tempat Chee bekerja, telah meninggalkannya apabila ibunya pulang ke negara asal.

Ismail Sabri berkata dia mendapat tahu tentang kesukaran Rohana daripada laporan berita mengenainya.

Perdana menteri berkata pegawainya akan menghubungi Jabatan Pendaftaran Negara untuk membantu dokumentasi Rohana. “Jika ada apa-apa perkembangan nanti, pegawai saya akan menghubungi anda,” katanya dalam video itu.

Rohana turut kedengaran mengucapkan terima kasih kepada perdana menteri.

Dia terpaksa berhenti sekolah kerana tidak mempunyai dokumen pengenalan diri, dan mengalami kebimbangan akibat masalah tersebut.

PM terima kasih kepada Chee kerana menjaga Rohana dengan penuh kasih sayang.

Ismail Sabri turut mengucapkan terima kasih kepada Chee kerana menjaga Rohana dengan baik dalam menerima pendidikan agama Islam walaupun Chee berbeza agama.

“InsyaAllah, demi masa depan Rohana, saya akan membantunya mendapatkan kewarganegaraan dan kad pengenalannya. Kepada Chee Hoi Lan, terima kasih … salam hormat daripada saya kerana menjaga Rohana dengan kasih sayang yang tidak terhingga,” katanya.

 

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button