Politik

Bekas menteri ‘digulingkan’

PETALING JAYA: Setiausaha Agung PAS Takiyuddin Hassan mengesahkan isu disiplin menyebabkan bekas menteri Khairuddin Aman Razali dipecat daripada jawatankuasa pusat parti itu.

Beliau berkata ia tidak ada kena mengena dengan pandangan Khairuddin mengenai gabungan parti itu dengan Umno dalam Muafakat Nasional (MN).

“Tiada seorang pun dalam PAS pernah dipecat kerana berbeza pendapat,” katanya, sebagai menjawab spekulasi bahawa Khairuddin disingkirkan kerana beliau percaya PAS harus menyokong Umno dalam perikatan itu.

Presiden parti Abdul Hadi Awang sebelum ini menyatakan bantahan parti itu untuk meneruskan perikatan itu jika Umno enggan menerima Bersatu ke dalam MN.

Apabila ditanya mengapa beliau digugurkan, Khairuddin hanya menjawab, “baca apa yang tersirat” dan berkongsi catatan Facebook yang mengingatkan pemimpin bahawa adalah wajib untuk bekerjasama untuk perpaduan antara PAS dan Umno.


Takiyuddin berkata, “tidak pernah berlaku kes perbezaan pendapat menyebabkan seseorang digugurkan atau dipecat, melainkan tindakan itu bertentangan dengan perlembagaan parti kerana ia merupakan kesalahan tatatertib”, lapor Berita Harian.

Beliau berkata tindakan undang-undang boleh diambil terhadap mereka yang membuat spekulasi mengenai penyingkiran Khairuddin.

Khairuddin adalah bekas menteri industri perladangan dan komoditi dalam kerajaan Muhyiddin Yassin dari Mac 2020 hingga April 2021. Beliau dilantik menganggotai jawatankuasa pusat PAS tahun lepas selepas gagal memperoleh cukup undi pada pemilihan parti untuk mendapat kerusi.

Takiyuddin berkata Hadi berhak memecat sesiapa sahaja daripada jawatankuasa itu sekiranya beliau merasakan pelantikan itu tidak lagi dapat menjalankan tanggungjawabnya.

Pelantikan dan penyingkiran ahli jawatankuasa bukanlah “kuasa veto” yang diberikan kepada presiden, tetapi keputusan yang dibuat sebulat suara oleh ahli jawatankuasa pusat, katanya.

Awal hari ini, Timbalan Presiden PAS Tuan Ibrahim Tuan Man berkata penyingkiran Khairuddin adalah “perkara biasa” dan perkara itu diserahkan kepada presiden parti untuk membuat keputusan.

 

(Visited 123 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button