Ekonomi

Petronas sahkan rampasan dua anak syarikat bernilai lebih AS$2 bilion

KUALA LUMPUR: Petroliam Nasional Bhd mengesahkan rampasan dua anak syarikat yang dilaporkan mempunyai lebih AS$2 bilion aset oleh waris sultan Sulu terakhir.

Petronas bagaimanapun, menjelaskan bahawa anak syarikat, Petronas Azerbaijan (Shah Deniz) S.à r.l. dan Petronas South Caucasus S.à r.l., sebelum ini telah melepaskan keseluruhan aset mereka di Azerbaijan dan hasil daripada itu telah dihantar pulang dengan sewajarnya.

Financial Times (FT) melaporkan bahawa dua anak syarikat Petronas Luxembourg telah disita oleh bailif sebagai sebahagian daripada pertikaian berterusan antara waris kesultanan Sulu dan kerajaan.

Peguam pihak yang menuntut telah merampas pejabat Petronas Azerbaijan (Shah Deniz) dan Petronas Caucasus Selatan.

“Kami mengesahkan bahawa dua anak syarikat kami yang disebut dalam laporan itu telah diberikan ‘Saisie-arret’ pada 11 Julai 2022,” kata Petronas dalam satu kenyataan lewat semalam.

“Petronas melihat tindakan yang diambil terhadapnya sebagai tidak berasas dan sedang berusaha bersungguh-sungguh untuk mempertahankan kedudukan undang-undangnya mengenai perkara ini,” tambahnya.

Keturunan sultan Sulu terakhir, Sultan Jamalul Kiram II, menuntut jumlah astronomi dari Malaysia berikutan proses timbang tara.

Mahkamah timbang tara Perancis memutuskan pada Mac tahun ini bahawa Malaysia perlu membayar kepada keturunan Sultan Sulu sekurang-kurangnya RM62.59 bilion.

Proses timbang tara itu dimulakan sebagai tindak balas kepada Malaysia memotong pembayaran pajakan tahunan sebanyak RM5,300 kepada kesultanan Sulu pada 2013 berikutan pencerobohan bersenjata oleh tentera yang mendakwa berasal dari kesultanan, yang tidak berfungsi.

Malaysia tidak mengambil bahagian dalam proses timbang tara di Perancis, dengan alasan bahawa pertikaian antara Malaysia dan pihak yang menuntut bukanlah kontrak komersial, justeru tidak tertakluk kepada timbang tara.

 

 

(Visited 423 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button