Ekonomi

Perolehan Minetech suku pertama naik 43 peratus

KUALA LUMPUR 25 Ogos – Minetech Resources Berhad (Minetech),mencatatkan kenaikan perolehan sebanyak 43.2 peratus bagi suku pertama berakhir 30 Jun 2022 kepada RM24.05 juta berbanding RM16.80 juta pada suku yang sama tahun lalu.

Pakar kejuruteraan awam dan pengeluar produk bitumen itu mencatatkan kerugian sebelum cukai sebanyak RM1.66 juta berbanding RM4.35 juta pada tempoh yang sama tahun lalu.

Pengarah Eksekutifnya Matt Chin, berkata, sumbangan bahagian kejuruteraan awam disokong oleh hasil yang lebih tinggi daripada Lombong Emas Selinsing pada suku yang ditinjau berbanding suku yang sama tahun kewangan sebelumnya apabila pengeluaran memperoleh semula daya tarikan manakala bahagian pembuatan menyaksikan peningkatan ketara dalam hasil disebabkan peningkatan dalam jualan hasil daripada peningkatan permintaan daripada projek paip air dan penurapan jalan.

“Pada asas segmen, bahagian kejuruteraan awam Minetech mencatatkan sumbangan hasil sebanyak RM13.7 juta untuk suku pertama, peningkatan sebanyak 34.3 peratus berbanding RM10.2 juta pada suku pertama 2022. Bahagian pembuatan, yang mengeluarkan produk bitumen untuk salutan paip, kalis air dan pengedap, merekodkan sumbangan hasil sebanyak RM5.85 juta, peningkatan sebanyak 75.1 peratus berbanding RM3.34 juta pada suku pertama 2022,” katanya di sini hari ini.

Mengulas lanjut katanya, dengan aliran berita terkini memperlihatkan pertumbuhan ekonomi domestik yang lebih kukuh dan pengumuman projek MRT3 bersama-sama dengan penerusan projek infrastruktur awam besar yang lain, adalah positif untuk sektor pembinaan kerana akan ada keperluan untuk perkhidmatan kejuruteraan awam serta produk bitumen..

“Kami akan terus berwaspada memandangkan prospek ekonomi global yang lebih mencabar. Kami telah merasionalkan struktur korporat kami dan dalam beberapa tahun kebelakangan ini mempelbagaikan perniagaan lain untuk meningkatkan prestasi kewangan kami sambil memastikan pendapatan berulang yang lebih stabil. Kerugian kami yang lebih kecil untuk suku tersebut adalah hasil daripada langkah-langkah ini.” katanya lagi.

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button