EkonomiNasionalParlimen

Penyelewengan minyak masak, kerajaan perketat kawalan sempadan

LANGKAH penguatkuasaan terhadap peniaga yang menggunakan minyak masak bersubsidi untuk tujuan komersial bukanlah sesuatu yang mudah kerana kerajaan perlu mempertimbangkan pelbagai perkara sebelum mengambil tindakan, kata Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Dalam catatan di Facebook dan Twitter, perdana menteri berkata ada pihak yang cuba memutar belit kenyataannya di Dewan Rakyat hari ini berhubung penggunaan minyak paket bersubsidi oleh “Makcik Goreng Pisang”, merujuk kepada peniaga kecil secara umumnya.

“Hakikatnya, minyak masak paket bersubsidi adalah untuk kegunaan domestik, bukan komersial.

“Namun, apabila peniaga kecil menggunakan minyak paket adakah kita akan mengeluarkan saman? Sudah tentu kita tidak sampai hati untuk mengeluarkan saman terhadap peniaga kecil yang menggunakan minyak masak paket,” kata Ismail Sabri.

“Tetapi kerajaan tidak akan berdiam diri. InsyaAllah, kami akan melakukan yang terbaik untuk menangani perkara itu,” tambahnya.

Terdahulu di Dewan Rakyat, ketika menjawab ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim mengenai langkah kerajaan menangani ketirisan subsidi yang turut dinikmati warga asing dan kaya, Ismail Sabri berkata minyak masak paket untuk kegunaan domestik tetapi ada peniaga termasuk peniaga kecil, yang turut menggunakannya.

“Satu lagi perkara yang kami rasa sukar untuk dikawal dan penguatkuasa yang tidak ada hati untuk bertindak adalah (seperti) penjual pisang goreng. Mereka tidak sepatutnya menggunakan minyak masak bersubsidi untuk menggoreng kerana minyak masak paket adalah haram digunakan untuk tujuan komersial.

“Tetapi adakah penguatkuasa akan mengeluarkan saman terhadap mereka atau merampas minyak masak? Kami kemudian akan dituduh menzalimi mereka yang cuba mencari nafkah,” katanya.

Ismail Sabri berkata kerajaan akan terus menangani isu penyelewengan minyak masak termasuk mengaudit pengeluar dan juga mengawal sempadan.

“Yang mudah diselewengkan ialah ‘repackers’. Mereka diberi kebenaran untuk membungkus satu tan minyak masak,” dan seterusnya mempersoalkan di mana minyak masak itu berakhir.

“Jadi kita akan dapatkan butiran mengenai kilang-kilang berkenaan siapa penerima minyak masak itu.

“Yang kedua ialah sempadan. Penyeludupan barangan ini dari segi ‘keutamaan’ jatuh kepada nombor lima atau enam. Nombor satu penyeludupan dadah, diikuti penyeludupan senjata, pemerdagangan manusia, dan sebagainya.

“Tetapi selepas penyelewengan yang begitu teruk, banyak minyak masak dijual kepada orang di Thailand dan sebagainya, jadi kami telah mengeluarkan arahan bahawa bukan sahaja penguatkuasa KPDNHEP akan ditugaskan untuk mengawal penyelewengan ini, tetapi polis dan tentera juga akan terlibat dalam syarat kawalan, supaya minyak ini tidak diseludup keluar,” katanya.

Sementara itu, Ismail Sabri dalam catatan di laman Facebook rasminya berkata campur tangan kerajaan dari segi harga ayam dan telur menunjukkan kejayaan kerana bekalan ayam kini stabil.

“Telur masih disubsidi 3 sen. Mulai 1 Julai lalu, harga ayam diturunkan 20 sen dari segi subsidi, dan akibat tindakan kerajaan, hari ini harga ayam dan bekalan ayam stabil.

“Walaupun kita menetapkan harga kawalan RM9.40, harga purata kebangsaan ayam pada 9 Julai lalu turun kepada RM9.22 dan negeri Pahang mencatatkan harga terendah RM8.95,” katanya. -SM

(Visited 278 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button