Politik

Pemilihan Ketua Armada Bersatu, Syed Saddiq mahu bertanding secara sihat

GEORGE TOWN, 9 Feb  — Syed Saddiq Syed Abdul Rahman tidak mahu memperkecilkan mana-mana pihak yang mahu merebut jawatannya sebagai Ketua Angkatan Bersatu Anak Muda (Armada) parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) pada pemilihan parti itu nanti, sebaliknya mahu bertanding secara sihat.

Menteri Belia dan Sukan itu berkata beliau meraikan demokrasi dalam parti, serta mengalu-alukan Ketua Cawangan Armada Seaview Park, Pulau Pinang Razalif Mohd Zain dan Exco Armada Nasional Muhammad Muzzammil Ismail, yang mengumumkan hasrat bertanding bagi jawatan itu.

“Saya tidak akan sesekalipun memperkecilkan mana-mana pihak lawan, kerana saya nak buktikan bahawa pemilihan ini adalah persediaan untuk kita maju ke hadapan, bersatu memperkukuhkan kedudukan parti Pribumi Bersatu Malaysia,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan perlawanan persahabatan bola sepak antara Mutiara United Football Club dan Liga Akademi Bola Sepak Pulau Pinang (LABPP), di Stadium Universiti Sains Malaysia, di sini hari ini.

Semalam, Muhammad Muzammil, 30, yang juga Felo Akademik Universiti Utara Malaysia, menawarkan diri untuk bertanding jawatan berkenaan, kerana merasakan Armada kini mengalami gelombang penolakan oleh anak muda dan memerlukan barisan pimpinan yang mempunyai hala tuju jelas, bagi menghadapi Pilihan Raya Umum (PRU) akan datang.

Pada 26 Jan lepas, Razalif, 30, yang juga seorang penerbit filem, mengumumkan hasrat bertanding jawatan itu bagi memperbaharui barisan Armada.

Syed Saddiq, 28, sebelum ini mengumumkan akan mempertahankan jawatan itu.

Ditanya mengenai kritikan Muhammad Muzammil bahawa kepemimpinan yang ada hari ini dikatakan gagal menarik sokongan anak muda sendiri, Syed Saddiq berkata biarlah pertandingan itu berlangsung secara sihat.

“Saya rasa cara yang terbaik untuk saya menjawab adalah untuk bertanding secara sihat, untuk menunjukkan bagaimana setiap calon dapat membangunkan Armada dan memajukannya ke hadapan,” katanya.

— BERNAMA

(Visited 127 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button