Nasional

Pelupusan toksik perlu dibuat cara betul – Raja Muda Perlis

Masyarakat hendaklah diberikan kesedaran tentang bahaya dan kesan toksik dari pelupusan buangan yang tidak sempurna dengan secara lebih agresif lagi di segenap peringkat oleh semua pihak yang berwajib.

Demikian titah Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail selepas berkenan berangkat menyempurnakan program ‘Hijrah Minda kali ke 24 bagi tahun 2020’ bertemakan ‘Rakyat Perlis Hidup Sihat dan Bersih’ anjuran Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) di Masjid Al-Munir, Kg Batu Lima, Jalan Kuala Perlis.

Keberangkatan tiba baginda yang diiringi anakanda, Syed Sirajuddin Areeb Putra Jamalullail bagi menyempurnakan sumbangan bantuan agihan zakat MAIPs kepada 10 orang asnaf terpilih dari kalangan anak kariah Kg. Bangsal Lebah disambut oleh Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Hamizan Hassan, Pengarah Jabatan Alam Sekitar Negeri, Hj. Azman Shah Ismail dan Ketua Pegawai Eksekutif MAIPs, Hj. Mohd Nazim Mohd Noor.

Turut bersama ialah Pengarah Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) Negeri, Khairul Anwar Ahmad dan Pengarah Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) Negeri, Ahmad Nizam Samsoo.

Terdahulu, diadakan ‘Ceramah Hijrah Minda’ yang disampaikan oleh Azman Shah, memaklumkan bahawa pihak jabatan beliau akan terus berusaha keras bagi mendidik dan menggalakkan orang ramai di negeri Perlis menghantar buangan elektrik dan elektronik masing-masing ke Pusat Pengumpulan yang dibenarkan untuk dilupuskan mengikut kaedah yang betul serta mesra alam.

Tambah beliau lagi, inisiatif tersebut juga akan memberi peluang menjana pendapatan sampingan dari aktiviti pengumpulan buangan elektrik dan elektronik kepada masyarakat.

(Visited 269 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button