Politik

PBS dan PH Sabah telah meluluskan rang undang-undang anti-lompat parti

Parti Bersatu Sabah (PBS) dan Pakatan Harapan (PH) Sabah adalah parti politik terbaru yang menyokong kelulusan rang undang-undang anti-lompat parti di DUN.

Presiden PBS Datuk Seri Maximus Ongkili berkata parti itu sebelum ini menyokong rang undang-undang yang sama untuk diluluskan di parlimen.

“Kami difahamkan Menteri Besar telah pun meletakkan (pembentangan rang undang-undang) dalam agenda untuk sidang akan datang.

“(Bagi tujuh ADUN PBS kita), sudah tentu kita akan sokong rang undang-undang itu. Apa-apa sahaja yang mengukuhkan kesucian dan kesetiaan kepada parti dan rakyat. Ini sudah kita tunggu,” katanya.

Ketua Pakatan Harapan Sabah Datuk Christina Liew turut menyuarakan sentimen yang sama bahawa tujuh ADUNnya akan mengundi menyokong rang undang-undang itu.

“Apa pun keputusan pemimpin parti, saya pasti ketua menteri tahu apa yang perlu dilakukan.

“Jika kerajaan memulakannya (pembentangan rang undang-undang), kita akan menyokongnya. Kita serahkan kepada pucuk pimpinan,” katanya ketika ditemui di tempat sama.

Semalam, Presiden United Progressive Kinabalu Organization Datuk Ewon Benedick, yang merupakan salah seorang daripada tujuh Adun PH, telah memanggil untuk mempercepatkan kelulusan rang undang-undang itu.

ADUN Kadamaian itu berkata rakyat tidak boleh lagi bertolak ansur dengan kerajaan yang terus berubah apabila Langkah Sheraton menggulingkan kerajaan pimpinan PH-Warisan pada 2020 dan perdana menteri sekali lagi ditukar setahun selepas langkah itu.

Pada hari Jumaat, gesaan serupa dibuat oleh ADUN Parti Warisan Tungku Assafal Alian bahawa kerajaan negeri mesti membentangkan Akta Perlembagaan (Pindaan) (No.3) 2022 (Akta A1663), lebih-lebih lagi selepas krisis politik yang berlaku di negeri itu minggu lepas.

Beliau juga berkata pembentangan undang-undang itu bertujuan memulihkan kepercayaan terhadap demokrasi dan sistem politik kerana ia akan selaras dengan langkah di peringkat persekutuan dan beberapa negeri lain.

Parlimen meluluskan rang undang-undang anti lompat parti di peringkat persekutuan pada Julai tahun lalu sebelum Pilihan Raya Umum ke-15 diadakan pada November.

(Visited 171 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button