Nasional

Najib tulis nota untuk keluarga

Dalam nota mengharukan yang ditulis untuk ahli keluarganya sebelum memulakan hukuman penjara, Datuk Seri Najib Razak berkata beliau tidak menyesal meneruskan legasi bapanya, Tun Abdul Razak Hussein, yang merupakan perdana menteri kedua Malaysia.

Ahli parlimen Pekan yang merupakan perdana menteri keenam negara itu menyifatkan perjalanan politiknya agak menggembirakan, lebih gembira dengan kehadiran ahli keluarganya.

Pengerusi majlis penasihat Barisan Nasional itu berkata satu-satunya kekesalannya ialah dia terlepas pandang terhadap keluarganya dan tidak sentiasa berada di sisi mereka.

Nota itu, yang dikongsi di akaun Facebook rasminya, dimulakan dengan Najib bercakap kepada keluarga, anak dan cucunya:

“Keluarga saya, sayang saya.
“Empat puluh enam tahun adalah masa yang lama. Saya telah memilih untuk mewarisi legasi yang ditinggalkan oleh ‘nenda’ (Abdul Razak) dan meneruskan usaha yang sebelum ini diperjuangkan oleh ‘nenda’.

“Ayah (Najib) telah memilih kerjaya ini. Dunia politik dan perkhidmatan awam ada kelebihan dan kekurangannya.

“Daripada merancang pembangunan, menggubal dasar berteraskan kebajikan, mengurus ekonomi, mengukuhkan hubungan antarabangsa hingga menyelesaikan krisis… cabaran yang menghasilkan hasil yang baik ini membawa senyuman kepada Daddy,” kata siaran itu.

Dia juga mengakui ada kalanya usahanya tidak membuahkan hasil yang diharapkan tetapi dia tetap bertahan.

“Mengimbas kembali, ia adalah satu pengorbanan yang besar. Tahun dan masa berlalu dengan serta-merta. Dari subuh hingga larut malam, sentiasa ada perkara yang memerlukan perhatian.

“Tahun-tahun saya telah berlalu berdedikasi kepada rakyat, perkhidmatan awam, (dan) politik. Satu pengorbanan yang saya pilih dan saya lakukan.

“Perjalanan yang menggembirakan dengan kehadiran anda tetapi malangnya, saya terlepas pandang dan tidak dapat sentiasa ada untuk anda,” katanya.

Di sebalik perjalanan yang suram dan mencabar dalam kerjaya politiknya, Najib berkata laluan itu diserikan dengan kehadiran dan sokongan tanpa syarat daripada ahli keluarganya.

“Keluarga saya, sayang saya. Saya hanya boleh bersama awak sampai sekarang. Ayah berpegang teguh pada ajaran Islam.

“Jika ditakdirkan perjalanan dan cabaran sebegini datangnya daripada Allah, apa lagi yang boleh Ayah lakukan, yang hanya manusia dan hamba (Allah).

“Menunggu keadilan dan penghakiman dari mahkamah di akhirat. Ini hanya dunia sementara yang kita diami, kita akan dikejutkan di akhirat, dan bersama-sama kita akan kembali memeluk kegembiraan sekali lagi di akhirat.

“Semoga Allah melindungi dan memberkati keluarga kita dengan kesihatan dan kesejahteraan yang baik, sentiasa dan selama-lamanya.”

Mahkamah Persekutuan semalam mengekalkan sabitan dan hukuman penjara 12 tahun Najib serta denda RM210 juta kerana menyeleweng RM42 juta dana SRC International Sdn Bhd.

(Visited 351 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button