Ekonomi

Minetech rekod hasil RM35 juta pada suku ketiga

Minetech Resources Berhad (Minetech), melaporkan prestasi kewangan yang kukuh bagi suku ketiga berakhir 31 Disember 2023 (S3 TK2024) dengan mencatatkan hasil sebanyak RM35 juta, mengekalkan kedudukan operasi yang kukuh dengan keuntungan operasi di tengah-tengah keadaan pasaran yang mencabar, di mana sedikit pelarasan hasil daripada RM36.3 juta diperhatikan berbanding tahun yang sama.

Bahagian Kejuruteraan Awam menunjukkan pertumbuhan yang memberangsangkan, menyumbang pendapatan RM25.9 juta dengan keuntungan operasi RM3.0 juta, disokong oleh peningkatan jumlah kerja yang ketara di Lombong Emas Selinsing (SGM) dan usaha niaga baharu seperti jalan Taman Perindustrian Banting dan kerja-kerja saliran.

Walaupun segmen Produk Bituminous menghadapi penurunan hasil sederhana kepada RM7.69 juta, segmen itu mempamerkan keuntungan operasi yang dipertingkatkan sebanyak RM0.9 juta.

Segmen Tenaga yang baru lahir menyumbang secara positif dengan pendapatan RM1.3 juta, menandakan kejayaan Minetech dalam usaha tenaga boleh diperbaharui.

Pada asas suku ke suku, S3 TK2024 mencerminkan pendirian kewangan yang kukuh dengan keuntungan sebelum cukai sebanyak RM0.05 juta, dan Pendapatan Sebelum Faedah, Cukai, Susut Nilai dan Pelunasan (“EBITDA”) diselaraskan sebanyak RM2.2 juta, menonjolkan kecekapan operasi Syarikat dan pengurusan projek strategik.

Pengerusi Eksekutif Minetech yang baru dilantik, Abang Abdillah Izzarim berkata,prestasi Minetech pada suku ini menyerlahkan hala tuju strategik mereka dan kebolehsuaian dengan pasaran.

“Pembaharuan kontrak untuk Projek Lombong Emas Selinsing bukti kukuh kepada keupayaan kami dan komitmen teguh kami terhadap pertumbuhan.

“Portfolio dan usaha strategik kami yang pelbagai sedang meletakkan asas untuk kejayaan yang berkekalan.

“Saya komited untuk bukan sahaja meneruskan trajektori ini tetapi juga untuk menyokong dan mengemudi secara aktif Minetech ke arah membuka kunci nilai yang lebih besar untuk semua pemegang kepentingan kami. Bersama-sama, kami berdiri di puncak babak pengembangan dan inovasi yang mendebarkan,” katanya.

Pada pukul 5 petang 28 Februari 2024, harga saham Minetech ditutup pada RM0.160, mencerminkan permodalan pasaran RM285.5 juta. – SM

(Visited 23 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button