Luar NegaraMahkamah

MH17: Seorang suspek menafikan tuduhan pada hari akhir perbicaraan

SALAH seorang daripada empat lelaki yang dibicarakan atas kesalahan membunuh dengan menembak jatuh sebuah pesawat di Ukraine pada 2014 memberitahu hakim Belanda pada hari terakhir perbicaraannya pada hari Jumaat bahawa dia tidak bersalah dan peguamnya berkata dia harus dibebaskan.

Pendakwa raya berkata Oleg Pulatov, dan dua lagi warga Rusia dan seorang warga Ukraine membantu membekalkan sistem peluru berpandu yang digunakan oleh pemisah yang disokong Rusia untuk menembak peluru berpandu ke arah Penerbangan Malaysia Airlines MH17. Kesemua 298 orang di dalam kapal itu terbunuh.

Pada bulan Disember pendakwa menuntut menjatuhkan hukuman seumur hidup untuk Pulatov, Igor Girkin, Sergey Dubinsky dan Leonid Kharchenko. Pda ketika ini semua masih bebas dan hanya Pulatov mengarahkan peguam untuk bertindak bagi pihaknya. Yang lain masih dibicarakan tanpa kehadiran.

“Saya tidak bersalah, saya tiada kaitan dengan nahas pada 17 Julai 2014,” kata Pulatov dalam satu kenyataan video Rusia yang dimainkan di mahkamah dan diterjemahkan ke dalam bahasa Inggeris.

Kebanyakan dari mangsa yang terkorban dalam insiden itu adalah terdiri dari warga Belanda. Ia dikatakan berlaku selepas proksi Rusia melancarkan pemberontakan pemisah di timur Ukraine yang kini masih dalam kancah peperangan. Kerajaan Belanda menuntut Rusia bertanggungjawab dan pihak berkuasa di Moscow pula menafikan penglibatan.

Pada hari terakhir perbicaraan, yang bermula pada Mac 2020, peguam Pulatov berhujah bahawa pihak pendakwa raya tidak meneroka dengan betul senario alternatif yang boleh menjelaskan nahas itu. Mereka berkata tiada bukti mengaitkan anak guam mereka dengan dakwaan menembak peluru berpandu menurut petikan media antarabangsa.

Selepas bertahun-tahun mengumpul bukti, pasukan penyiasat antarabangsa membuat kesimpulan pada Mei 2018 bahawa pelancar peluru berpandu Buk yang digunakan untuk menembak jatuh pesawat itu, yang dalam perjalanan dari Amsterdam ke Kuala Lumpur, adalah milik Briged Peluru Berpandu Anti-Pesawat Rusia ke-53.

Hakim telah menangguhkan kes itu dan keputusannya dijangka menjelang akhir tahun ini. – SM

(Visited 226 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More
Back to top button